Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Στη ΡΑΕ κατά του ΛΑΓΗΕ για τις οφειλές του

Την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να ζητήσουν μέσα στη βδομάδα, με καταγγελίες τους, ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να εισπράξουν μέρος από όσα τους οφείλει ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Ημερήσιας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου τους (ΣΠΕΦ). Η υπόθεση έχει άμεση σχέση με τη διαβόητη «κρίση ρευστότητας» της αγοράς, η οποία από τη μία αντανακλά τα συνειδητά τεχνητά αδιέξοδα που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της αγοράς και από την άλλη αποκαλύπτει το υψηλό κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύεται από το κράτος με μηχανισμούς εγγυημένων κερδών.

Ο ΣΠΕΦ σημειώνει ότι θα ζητηθεί η «διαιτησία» της ΡΑΕ για να πληρωθεί άμεσα μέρος των οφειλομένων, καθώς η μονομερώς επιβαλλόμενη στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ έχει φτάσει τους 3 μήνες. Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «οικονομική εξόντωση» και στρέφεται εναντίον ορισμένων πρακτικών που έχει επιτρέψει ο ΛΑΓΗΕ, τόσο της ΔΕΗ που διενεργεί συμψηφισμό ως προμηθευτής και παραγωγός, όσο και του ΑΔΜΗΕ που καθυστερεί να αποδώσει ποσά από το πρώην τέλος ΑΠΕ και νυν «τέλος ΕΤΜΕΑΡ». Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι οι διάφορες μεθοδεύσεις φέρνουν σε χειρότερη θέση τους παραγωγούς ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα, καθώς στα νησιά έχουν πληρωθεί και το Μάρτη, ενώ πληρωμές γίνονται εγκαίρως και προς τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς.

Διάφοροι, στελέχη της αγοράς και κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, συνδέουν τα προβλήματα ρευστότητας, που έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα τιμολόγια, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις νέες, ανελέητες ανατιμήσεις που απεργάζονται για τους επόμενους μήνες. Για το θέμα της ρευστότητας αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός με σημειώματα των εμπλεκόμενων αρχών, φορέων και επιχειρήσεων, ενώ φαίνεται να ενδυναμώνεται η προοπτική δανεισμού του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 350 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα μεγαλώνει σημαντικά. Στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Εξοπλισμού Φωτοβολταϊκών) δείχνουν ότι όσον αφορά τη νέα ισχύ ανά άτομο μέσα στο 2011, η Ελλάδα κατάλαβε την 4η θέση παγκοσμίως, μετά τις Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία και με πέμπτη χώρα την Αυστραλία. Η άνοδος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες και με σημαντικά άλματα τα 2 προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα ήρθε 10η παγκοσμίως και στη νέα ισχύ μέσα στο 2011, με 426 MW, ενώ συνολικά έχει εγκατεστημένα 631,3 MW και βρίσκεται στην 8η θέση στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ