Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Διεκδικώντας ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα

Οι πρόεδροι της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
Οι πρόεδροι της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, με θέμα την ασφάλεια και την οικονομία. Η Κίνα προεδρεύει της Συνόδου, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, σε ρόλο παρατηρητή είναι το Ιράν, η Μογγολία, το Πακιστάν και η Ινδία, ενώ συμμετέχει και το Αφγανιστάν, δεδομένου ότι μπαίνει ζήτημα «ασφάλειας», ενόψει και των σχεδίων μετασχηματισμού της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής και αποχώρησης των στρατευμάτων μέχρι το 2014.

Ο Χ. Ζιντάο κάλεσε τους ηγέτες του Οργανισμού «να προωθήσουν ζητήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, επεκτείνοντας την παγκόσμια επιρροή τους». Σε αυτά τα πλαίσια της ενίσχυσης του ρόλου της συγκεκριμένης συνεργασίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή του Οργανισμού στη «διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της κοινής ανάπτυξης».

Συμφωνήθηκε πως όλα τα μέλη πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στους τομείς του εμπορίου, των τροφίμων, της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας των υποδομών και της επιβολής των νόμων, για την ανακάλυψη νέων τρόπων χρηματοδότησης και προκειμένου να βελτιώσουν τη δυνατότητα αντίδρασής τους. Ακόμα εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, ενώ συζήτησαν το θέμα που έχει προκύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την κατάσταση στη Συρία, ζητώντας «πολιτικές λύσεις».

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν πολλές διμερείς συναντήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, λέγοντας ότι η Κίνα τάσσεται κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ τόνισε ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού «με αμεροληψία».

Την ίδια στιγμή ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που κλήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο, μίλησε για ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Κίνα, ενώ υποστήριξε ότι ο Οργανισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ