Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική ένταση

Νέο αιματοκύλισμα έξω από τη Χάμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει το θερμόμετρο ως προς τις εξελίξεις στη Συρία μετά την καταγγελία πηγών της αντιπολίτευσης για νέα σφαγή αμάχων στο χωριό αλ Κουμπάιρ, έξω από τη Χάμα, την επιβεβαίωση του γεγονότος αλλά όχι της έκτασης από τη συριακή ηγεσία, την ανταλλαγή νέων κατηγοριών και την υιοθέτηση της εκδοχής της αντιπολίτευσης, σχεδόν εξολοκλήρου, από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» και κυρίως εκείνες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκε η νέα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν για την πορεία του ειρηνευτικού του σχεδίου, το οποίο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, καρκινοβατεί αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ως εναλλακτική επιλογή.

Τουλάχιστον 100 νεκροί και 30 αγνοούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και γυναικόπαιδων, είναι, κατά την αντιπολίτευση, ο απολογισμός της νέας σφαγής. Οι μαρτυρίες μιλούν για δολοφονίες με μαχαίρια, ένα όπλο που είθισται να χρησιμοποιούν οι φανατικοί ισλαμιστές. Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο κήρυξε διήμερο πένθος και κάλεσε τους ενόπλους της αντιπολίτευσης «να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του καθεστώτος». Τα συριακά ΜΜΕ ανέφεραν εννιά νεκρούς αμάχους, απέδωσαν την ευθύνη σε «τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες». Στην πόλη προσπάθησαν να εισέλθουν παρατηρητές του ΟΗΕ, που, όπως ανακοίνωσαν, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από άγνωστους και αποχώρησαν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε καλώντας τη Γενική Συνέλευση σε ένα λεπτό σιγής και εκτιμώντας ότι «η συριακή ηγεσία έχει απολέσει πλέον τη νομιμότητά της εφόσον επιτρέπει τέτοιες σφαγές». Αποτροπιασμό εξέφρασε και ο Κόφι Ανάν, που, ενημερώνοντας το Σ. Ασφαλείας, ζήτησε ή να επιτευχθεί «πραγματική ενότητα» για να στηριχθεί το σχέδιό του ή να εξεταστεί αν υπάρχουν άλλες λύσεις. Διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη εφαρμογή εκεχειρίας στη συριακή ηγεσία και κάλεσε να υιοθετηθούν κυρώσεις για όσους αποδεδειγμένα εμποδίζουν την εφαρμογή του σχεδίου.

«Φίλοι της Συρίας» και Μόσχα

Πριν τη συνεδρίαση, την καταδίκη τους για τη νέα σφαγή διατύπωσαν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Βρετανία, άλλες κυβερνήσεις και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία «πριν γίνει οποιαδήποτε διεθνής διάσκεψη, όπως ζητά η Ρωσία». Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι 15 χωρών που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισαν να «συστήσουν ομάδα συντονισμού» για τη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στη σύνοδο κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης στην ίδια πόλη στις 15-16 Ιούνη καλώντας τα, όπως λέγεται, να συμφωνήσουν σε «ένα αξιόπιστο σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία που θα υπερσκελίζει τις διαφωνίες τους». Ολα αυτά, αναμένεται να συζητηθούν πιο συγκεκριμένα στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στις 6 Ιούλη στο Παρίσι.

Σε σοβαρή παρέμβαση προχώρησε, όμως, και η Μόσχα θέτοντας όρια στο νέο γύρο ενδο-ιμπεριαλιστικών παζαριών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» τη σφαγή στο αλ Κουμπάιρ, την απέδωσε «σε εκείνους που υποσκάπτουν το σχέδιο Ανάν», κάλεσε «τις ξένες δυνάμεις που επηρεάζουν ένοπλες ομάδες εντός Συρίας να πιέσουν για τερματισμό της βίας» και κατέστησε σαφές ότι «τάσσεται ενάντια σε μια ξένη επέμβαση». Ως προς το μέλλον του Ασαντ, όμως, η Μόσχα διεμήνυσε ότι «δεν την αφορά, είναι θέμα των Σύρων» και ότι αν οι Σύροι συμφωνήσουν σε λύση τύπου Υεμένης -που αποχώρησε ο Σάλεχ-, τότε η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ