Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμβιβασμός, την τελευταία στιγμή, για την εκπόνηση συντάγματος

ΚΑΪΡΟ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν, τελικά, οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου ως προς τη σύνθεση της 100μελούς επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από την πολλοστή συνάντηση εκπροσώπων των 22 κομμάτων με τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχη Ταντάουι, ο οποίος, την Τετάρτη, είχε προειδοποιήσει ότι το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει μέσα σε δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην 100μελή επιτροπή γίνεται προσπάθεια να εκπροσωπηθούν αναλογικά όλα τα τμήματα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, 39 θέσεις καταλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα, ανάλογα με την παρουσία τους στο κοινοβούλιο, κάτι που ευνοεί τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που αποτελούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, τους σαλαφιστές, που ακολουθούν. Εντούτοις, δεν πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν να συστήσουν μια συνταγματική επιτροπή κατ' εικόνα και ομοίωση του κοινοβουλίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, τελικά, να διαλυθεί η αρχική επιτροπή μετά την αποχώρηση διαμαρτυρίας των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων.

Αλλες έξι θέσεις δίνονται σε δικαστικούς, εννιά σε συνταγματολόγους, 13 σε συνδικαλιστές, πέντε σε εκπροσώπους του ανώτερου θρησκευτικού κέντρου του σουνισμού, του Πανεπιστημίου αλ Αζχαρ του Καΐρου, και τέσσερις σε εκπροσώπους της χριστιανικής Κοπτικής Εκκλησίας. Από μία έδρα καταλαμβάνει ο στρατός, η αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ άλλες 21 προσωπικότητες, του πνευματικού κόσμου διορίζονται στην επιτροπή μετά από συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η οποιαδήποτε απόφαση, για να υιοθετηθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός για την εκπόνηση συντάγματος (2012-06-09 00:00:00.0)
Νέα μεταβατική κυβέρνηση (2011-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ