Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο μάνατζερ, ο γιατρός και το επείγον

Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δημαγωγεί. Συκοφαντεί τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Θέλει να κρύψει το χαρακτήρα της πολιτικής της στην υγεία, μιας πολιτικής που στόχος της είναι να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων που επενδύουν στον τομέα της υγείας και να συρρικνώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού.

Ο νόμος για την υγεία, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα θα φέρει αλλαγές, αν ο λαός επιτρέψει την εφαρμογή του. Αλλαγές που θα είναι σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Θα μπουν περισσότεροι φραγμοί για τη χρήση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας υγείας. Η πολιτική της ΟΝΕ και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, θέλει πελάτες και όχι ασθενείς. Τα νοσοκομεία από υπηρεσίες παροχής περίθαλψης τα θέλει επιχειρήσεις. Τον οικογενειακό γιατρό τον θέλει χωροφύλακα για να εμποδίζει τη δήθεν πλασματική ανάγκη του εργαζόμενου.

Αυτή είναι η λογική της εμπορευματοποίησης, που υπηρετεί η κυβέρνηση και η πολιτική της συνολικότερα και ειδικά στην υγεία.

Για παράδειγμα. Πόσα κρεβάτια θα παραμείνουν για χρήση των εργαζομένων, αφού ένας σημαντικός αριθμός κρεβατιών θα μετατραπούν σε Α' και Β' κατηγορίας για τους «πελάτες» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών;

- Είναι να μη χαίρεται ο Κοντομηνάς;

- Πόσα κρεβάτια θα κλείνονται για τους πελάτες της απογευματινής λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια κατά τα άλλα νοσοκομεία;

Ο manager θα κρίνει για το επείγον και όχι ο γιατρός.

Αυτό θα πει θυσία στο βωμό του κέρδους.

Βεβαίως, ο ασθενής, που για αυτόν κόπτεται υποτίθεται ο υπουργός, θα πληρώνει από την τσέπη του το υψηλά διαμορφωμένο νοσήλιο, αν θα επισκεφθεί νοσοκομείο χωρίς την παραπομπή του προσωπικού γιατρού.

Με όλα αυτά, ο υπουργός μπορεί να επαίρεται σαν επιτυχημένος υπουργός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα καταργήσει τις «πλασματικές λίστες» στα δημόσια νοσοκομεία και θα δημιουργήσει πραγματικές λίστες στις διάφορες επιχειρήσεις που καραδοκούν με αγωνία.

Τα όποια αρνητικά φαινόμενα υπάρχουν, εκτρέφονται και συντηρούνται σκόπιμα από την κυβέρνηση, για να δημιουργούνται συγχύσεις στο λαό, συσκότιση για τις πραγματικές αιτίες των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στο λεγόμενο ΕΣΥ.

Για πραγματικό δημόσιο δωρεάν σύστημα

Τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν μόνο όταν εξαλειφθούν και οι αιτίες που τα γεννούν και τα αναπαράγουν. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στα πλαίσια ενός κρατικού συστήματος υγείας, με λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή, που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμη υγειονομική φροντίδα σε όλο το λαό, χωρίς εξαίρεση και σαφή προσανατολισμό στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με αποκεντρωμένες μονάδες υγείας.

Ενα δημόσιο σύστημα υγείας, που στο επίκεντρό του θα 'χει τη φροντίδα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του λαού και θα θέτει τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας στην υπηρεσία του λαού. Σ' αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη χαραμάδα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, γι' αυτό είναι πραγματικά φιλολαϊκό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν ενωμένοι σε αρραγές μέτωπο, ενάντια στην επίθεση των πολυεθνικών και των πολιτικών τους στηριγμάτων για το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και για ένα λαϊκό σύστημα υγείας, υποταγμένο στις ανάγκες τους.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ