Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Από τις σφοδρές συγκρούσεις στη Χομς
Από τις σφοδρές συγκρούσεις στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Χαρακτηριστικά εμφύλιας σύρραξης» έχουν λάβει πλέον οι συγκρούσεις στη Συρία κατά την εκτίμηση του Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των παρατηρητών στη χώρα, αναπληρωτή γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για τις ειρηνευτικές αποστολές. Ο Λαντσούς με μια πολυάριθμη ομάδα παρατηρητών και δημοσιογράφους επιχείρησαν, και χτες, αρκετές φορές να εισέλθουν στην πόλη Χάφα, στη βόρεια Συρία κοντά στη Χομς, όπου μαίνονται σφοδρότατες μάχες τα τελευταία 24ωρα.

Οι παρατηρητές δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη καθώς δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από αγνώστους ενώ κατά την απομάκρυνσή τους από το σημείο πετροβολήθηκαν, κιόλας, από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο. Ο Λαντσούς, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόνισε ότι «όπως φαίνεται υπάρχουν τμήματα της χώρας που οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ελέγχουν».

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ζήτησαν να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος των παρατηρητών στη Χάφα και σε άλλες περιοχές και εξέφρασαν φόβους για «νέες σφαγές». Ο Ανάν ανακοίνωσε ότι κάνει επαφές για να οργανώσει νέα διεθνή διάσκεψη για τη Συρία και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των χωρών που ασκούν επιρροή στις διάφορες πολιτικές ομάδες και πλευρές στην αιματοκυλιζόμενη χώρα, τις κάλεσε «να ασκήσουν πραγματικά σοβαρές πιέσεις έτσι ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το σχέδιο αποκλιμάκωσης και κυρίως μια κατάπαυση του πυρός».

Επιδιώκοντας ν' αποποιηθούν την ευθύνη για σφαγές, πηγές προσκείμενες στους ενόπλους της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη Χάφα υποστήριζαν ότι κάνουν προσπάθειες, σταδιακά, να απομακρύνουν από την πόλη τους αμάχους χωρίς να το καταφέρνουν πάντα. Από την άλλη, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τις σφαγές από ενόπλους παρεμβαίνοντας διαρκώς στα εσωτερικά της Συρίας.

Παράλληλα, οι συριακές αρχές δημοσιοποίησαν ηχογραφημένες ραδιοφωνικές συνομιλίες, που λένε ότι προέρχονται από μαχητές της αντιπολίτευσης και προετοιμάζουν σφαγή στη Χάφα με στόχο να κατηγορήσουν στη συνέχεια τα κυβερνητικά στρατεύματα. Η Δαμασκός απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση του ΟΗΕ με βάση την οποία παιδιά βασανίζονται από στρατιώτες και χρησιμοποιούνται και ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι που ακολουθούν τους παρατηρητές (σε Χομς, Ντάιρ αλ Τζουρ), οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ανεβαίνουν καθώς η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προμηθεύει με ελικόπτερα το συριακό στρατό και τα ελικόπτερα συμβάλλουν στη σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης. Η Μόσχα έχει διαψεύσει ότι προμηθεύει με όπλα τη συριακή ηγεσία. Σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, μεταβαίνει στο Ιράν όπου θα συζητήσει και τις εξελίξεις στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ