Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συστηματική αφαίρεση του δικαιώματος επανεγκατάστασης των Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν απολέσει το δικαίωμα κατοικίας στα παλαιστινιακά εδάφη εξαιτίας των κανόνων που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κατοχική δύναμη από το 1967 μέχρι το 1994, όταν το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών βρισκόταν υπό ολική ισραηλινή κατοχή. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές στην ισραηλινή οργάνωση «Hamoked» (Κέντρο Υπεράσπισης του Ατόμου), μετά από σχετικό πιεστικό αίτημά της.

Οπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χααρέτζ», περίπου 250.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει το δικαίωμα παραμονής τους στην πατρίδα τους. Αυτό συνέβη επειδή έφυγαν από τα παλαιστινιακά εδάφη (1967 - 1994) και δεν επέστρεψαν εντός επτά ετών ή δεν ήταν παρόντες στις απογραφές του 1981 και του 1988. Οι περισσότεροι εξ αυτών έφυγαν για σπουδές ή για να δουλέψουν σε άλλες χώρες προκειμένου να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους πίσω.

Φεύγοντας, ο ισραηλινός στρατός τους υποχρέωνε να αφήσουν την ταυτότητά τους στα συνοριακά γραφεία και να πάρουν μαζί τους μια τρίχρονη άδεια που μπορούσαν να ανανεώσουν πριν την εκπνοή της για τρεις φορές το περισσότερο. Μετά από το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, έχαναν το δικαίωμα επανεγκατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα και στις δύο αυτές περιοχές το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού να μετριαστεί σχετικά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση, η ίδια τακτική, με διαφορετικές μεθόδους, εφαρμόζεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ισραηλινές αρχές σήμερα στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ. Η οργάνωση χαρακτηρίζει την τακτική αυτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την οποία οι ισραηλινές ηγεσίες θα έπρεπε να λογοδοτήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ