Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταστολή αγροτών από το στρατό

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με εξαιρετικά βίαιη επιχείρηση οι αστυνομικές αρχές, υποβοηθούμενες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, προχώρησαν στην εκδίωξη των ακτημόνων αγροτών του Κινήματος Αγροτών του Σαν Μανουέλ Κορτές - ΜΟSCAM. Η κατάληψη του Σαν Μανουελ Κορτές είχε μετατραπεί στο κύριο μέτωπο του αγώνα των αγροτών για ανάκτηση της αρόσιμης δημόσιας γης «που έχει αρπαχτεί βίαια και παράνομα από μεγαλοτσιφλικάδες», καθώς ήταν και η μόνη που μπόρεσε να συνεχιστεί από τις 17 Απριλίου όταν και υπήρξαν δεκάδες παράλληλες καταλήψεις σε όλη την Ονδούρα.

Καταλήψεις που διαλύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αστυνομικές επιχειρήσεις πολλές φορές με τη συνδρομή ιδιωτικών στρατών των τσιφλικάδων, όμως μέχρι σήμερα είχε σταθεί αδύνατο να διαλυθεί η κατάληψη στο Σαν Μανουέλ Κορτές, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 1.500 οικογένειες που είχαν καταλάβει τις εκτάσεις που υποτίθεται ανήκουν στην εταιρεία Compana Azucarera Hondurena, S.A.

Τρεις φορές είχε επιχειρηθεί η εκδίωξή τους, αλλά η αντίσταση και η συμπαράσταση και άλλων λαϊκών δυνάμεων την είχε αποτρέψει. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τρίτης η επιχείρηση εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη, οι καταυλισμοί των αγροτών καταστράφηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ 21 αγρότες συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων 18 γυναίκες όπως αναφέρει ανακοίνωση Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, όπου καταγγέλλει επίσης ότι οι 21 μεταφέρθηκαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Λα Μπαγιένα στο Σαν Πέδρο Σούλα, όπου τους αρνούνται ακόμη και την παροχή πόσιμου νερού.

Το πρόβλημα της αναδιανομής γης είναι κεντρικό ζήτημα στην Ονδούρα εδώ και χρόνια, που βρήκε μια πολύ πρόσκαιρη δικαίωση με τη νομοθεσία που είχε εισάγει ο ανατραπείς με πραξικόπημα Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό που υλοποιείται σήμερα από το καθεστώς Λόμπο, διάδοχο του πραξικοπήματος είναι η βίαιη εξόντωση του αγροτικού κινήματος. Πλέον χαρακτηριστική και φονική περίπτωση την περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί δεκάδες αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ