Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Καταδίκη για δημόσια άρνηση της «σοβιετικής κατοχής»

Ο Αλγκιρντας Παλέτσκις, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας
Ο Αλγκιρντας Παλέτσκις, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας
Στις 12 Ιούνη το δευτεροβάθμιο περιφερειακό δικαστήριο του Βίλνιους εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία καταδικάζει τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής».

Ο Α. Παλέτσκις με δημόσιες δηλώσεις του είχε αμφισβητήσει την επίσημη ερμηνεία των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Σε αντίθεση με τις σημερινές αντικομμουνιστικές αρχές της χώρας, που ρίχνουν την ευθύνη στο σοβιετικό στρατό, ο Α. Παλέτσκις κατέδειξε την πλευρά της προβοκάτσιας και της δράσης που είχαν αναπτύξει ένοπλες εθνικιστικές ομάδες, αλλά και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν αμφισβήτηση της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής» και των «εγκλημάτων του κομμουνισμού» στη Λιθουανία.

Να σημειωθεί πως στις 18 Γενάρη του 2012 το δικαστήριο του Βίλνιους εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, εκτιμώντας πως «οι κατηγορίες σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν». Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσέφυγε η εισαγγελία, ζητώντας την καταδίκη και τη φυλάκιση του Α. Παλέτσκις, όπως προβλέπει ο αντικομμουνιστικός νόμος.

Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζει την ενοχή του Α. Παλέτσκις. Το δικαστήριο, με επικεφαλής την δικαστή Ρεγκίνα Ποτσένε, υποστήριξε πως οι δημόσιες δηλώσεις του Παλέτσκις αμφισβητούν τη «σοβιετική κατοχή» και πρόσθεσε: «Σκοπός του Παλέτσκις ήταν να απορρίψει και να υποτιμήσει τη σημασία της επιθετικότητας της ΕΣΣΔ εναντίον της Λιθουανίας, καθώς και τα σοβαρά εγκλήματα που διέπραξαν οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί». Το δικαστήριο του Βίλνιους καταδίκασε τον Α. Παλέτσκις και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 10.400 λιτ (περίπου 3 χιλιάδες ευρώ). Από τη μεριά του ο εισαγγελέας, Εγκιντίους Σλέινιους, ζήτησε για τον Α. Παλέτσκις την καταδίκη του με την ποινή φυλάκισης 1 έτους με 2 χρόνια αναστολή.

Βέβαια, το τι είδους «επιθετικότητα» εκδηλώθηκε από την ΕΣΣΔ κατά της Λιθουανίας φαίνεται από το γεγονός ότι στα 50 χρόνια σοβιετικής εξουσίας εξαφανίστηκαν ο αναλφαβητισμός και η ανεργία, η χώρα απέκτησε σημαντικές βιομηχανικές και αγροτικές υποδομές, ενώ ενσωματώθηκαν στη Λιθουανία νέα εδάφη, όπως η 2η μεγαλύτερη πόλη της, Κλάιπεντε, καθώς και η ίδια η σημερινή πρωτεύουσά της, Βίλνιους!

Από τη μεριά του ο Α. Παλέτσκις έκανε γνωστό πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας πως καταδικάστηκε γιατί έχει μια διαφορετική άποψη. «Πρόκειται για ένα θλιβερό περιορισμό της δημοκρατίας και για καταπάτηση του δικαιώματος της έκφρασης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ