Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος

Από το χτεσινό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων
Από το χτεσινό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε, χτες, τόσο την ιρακινή πρωτεύουσα όσο και αρκετές άλλες πόλεις με στόχο κυρίως σιίτες προσκυνητές ή άνδρες της αστυνομίας στην οποία πλέον κυριαρχούν οι σιίτες, γεγονός που οδηγεί σε ξεκάθαρες υπόνοιες ότι πίσω από το λουτρό αίματος βρίσκονται δυνάμεις που επιδιώκουν να αναζωπυρώσουν τις θρησκευτικές σεχταριστικές εντάσεις στους κόλπους του ιρακινού λαού. Μέχρι το βράδυ είχαν καταμετρηθεί 84 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι με εξαίρεση συγκεκριμένα πλήγματα, όπως η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από εστιατόριο όπου συχνάζουν αστυνομικοί στη Χίλλα.

Εντός Βαγδάτης σημειώθηκαν περισσότερες από 10 εκρήξεις με κύριο στόχο τις σιιτικές συνοικίες και σιίτες που κατευθύνονταν προς τη συνοικία Καντιμίγια, όπου φιλοξενείται σιιτικός τόπος λατρείας όπου σπεύδουν προσκυνητές. Μαζί με αυτούς, βέβαια, σκοτώθηκαν πολλοί άλλοι πολίτες, εκ των οποίων αρκετοί εργαζόμενοι σε παρακείμενα κτίρια. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μοσούλη, στο Μπάλαντ, στην Καρμπάλα, στο Τάιζ αλλά και στο Κιρκούκ όπου στόχος έγινε το γραφείο του Προέδρου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό μέχρι χτες βράδυ αλλά οι ιρακινές αρχές θεωρούσαν δεδομένο ότι πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις κρύβονται ισλαμιστικές σουνιτικές ακραίες οργανώσεις, με σχέσεις με την «αλ Κάιντα». Μετά τις πολύνεκρες σεχταριστικές συγκρούσεις των προηγούμενων χρόνων και τα αιματηρά πρώτα χρόνια της αμερικανικής κατοχής, τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στο Ιράκ είναι σαφώς πιο ήρεμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ