Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβάζει τους τόνους και τις πιέσεις η Γαλλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την υπαγωγή του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Ανάν στο άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ το οποίο προβλέπει λήψη μέτρων, ακόμη και προσφυγή στη βία, σε περίπτωση μη εφαρμογής αποφάσεων του ΟΗΕ θα ζητήσει η Γαλλία από το Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επομένων ημερών. Αυτό δήλωσε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει κάπως να βρεθεί τρόπος άσκησης πίεσης για να εφαρμοστεί το σχέδιο, και πιθανώς θα πρέπει να αποφασιστούν σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής». Ο Φαμπιούς εκτίμησε ότι η Συρία βυθίζεται, ήδη, στον εμφύλιο υιοθετώντας την εκτίμηση του επικεφαλής των παρατηρητών, Ερβέ Λαντσούς, μια άποψη με την οποία δήλωσαν ότι διαφωνούν τόσο η συριακή ηγεσία όσο και η συριακή αντιπολίτευση.

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, απόσυρση του συριακού στρατού και των ενόπλων της αντιπολίτευσης μέσα από τις πόλεις, τη διασφάλιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παντού, τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελεύθερων διαδηλώσεων, τη διασφάλιση ελεύθερων μετακινήσεων για τους δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου συνέχιζε και χτες τις επαφές του για να πραγματοποιηθεί επειγόντως μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων εκείνων των χωρών που ασκούν επιρροή στις, εντός Συρίας, δυνάμεις και πλευρές, κάτι που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται και το Ιράν, προοπτική με την οποία διαφωνούν ΗΠΑ και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Με την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης συμφώνησε, χτες, και η ιρανική ηγεσία διά του υπουργού Εξωτερικών της Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που υποδέχτηκε στην Τεχεράνη τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Και οι δύο τάχθηκαν ενάντια στην οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία και κατηγόρησαν «τόσο δυτικές όσο και αραβικές δυνάμεις ότι εξοπλίζουν ομάδες της αντιπολίτευσης που υποσκάπτουν το σχέδιο Ανάν με τη δράση τους». Ο Λαβρόφ, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του στο Αφγανιστάν, απέρριψε τις κατηγορίες της Κλίντον ότι η Ρωσία δίνει όπλα -και ελικόπτερα- στο συριακό στρατό. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία αν και προφανώς θίχτηκε και το ζήτημα της συνάντησης, στις 18 - 19 Ιούνη, στη Μόσχα μεταξύ Ιράν και «ομάδας των 6» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ιρανοί αξιωματούχοι φέρονται να δήλωναν «διατεθειμένοι για συμβιβασμό ως προς το ποσοστό εμπλουτισμού του ουρανίου», σημείο τριβής με τους «6».

Εντός Συρίας, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την πόλη Χάφα, κοντά στη Χομς, ενώ εισέβαλε, εκ νέου, και στην πόλη Ντάιρ αλ Τζουρ στα βόρεια της χώρας. Οπως έγινε γνωστό, από τις τουρκικές κυρίως αρχές, περίπου 2.000 Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα τα τελευταία 24ωρα αναζητώντας καταφύγιο από τις μάχες, ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και στο Ραστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ