Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο στόχαστρο το όριο συνταξιοδότησης

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ, αλλά και του ρωσικού κεφαλαίου βρίσκεται μια από τις τελευταίες κατακτήσεις της σοσιαλιστικής περιόδου, που έχουν οι εργαζόμενοι στη Ρωσία. Πρόκειται για το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Ακόμη και σήμερα στη Ρωσία οι άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΝΤ, είναι ο πιο χαμηλός δείκτης ορίων συνταξιοδότησης στον κόσμο!

Ετσι, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Αντόνιο Σπιλιμπέργο, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως μέχρι το 2030 όλοι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να βγαίνουν σε σύνταξη στα 63 τους χρόνια, ενώ μέχρι το 2050 στα 65.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ο όγκος των δαπανών για συντάξεις προς το ΑΕΠ θα αλλάξει κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Με βάση αυτές τις μελέτες, το ΔΝΤ προτείνει στη Ρωσία να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το ΔΝΤ συνιστά στις ρωσικές αρχές να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια χορήγησης της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί πως στα τέλη του Μάη ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, δηλώνοντας την ανάγκη της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «οι γυναίκες ζουν περισσότερο, όμως βγαίνουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα». Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πρότεινε στον Πρόεδρο της χώρας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες έως τα 63. Προβλέπεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσει από το 2015. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, προσθέτοντας ανά τρεις μήνες το χρόνο για τους άνδρες και ανά έξι μήνες για τις γυναίκες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, ωστόσο, σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Β. Πούτιν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τόνιζε επανειλημμένα πως είναι απαράδεκτο να αυξηθούν τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Ρωσία, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού προσδόκιμου ζωής που υπάρχει στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ