Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο νεκροί εργάτες το Σαββατοκύριακο

Ενας 23χρονος και ένας 53χρονος είναι τα νέα θύματα της πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς

Εντατικοποίηση της εργασίας και έλλειψη μέτρων ασφάλειας μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου
Εντατικοποίηση της εργασίας και έλλειψη μέτρων ασφάλειας μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου
Δύο ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο την ώρα της δουλειάς. Οι δύο θάνατοι έρχονται να τονίσουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς. Να διεκδικήσουν την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και να παλέψουν ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και την ασυδοσία του κεφαλαίου που δε διστάζει να θυσιάζει ακόμα και ζωές εργατών, προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

Το πρώτο θανατηφόρο σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Πρινές Ρεθύμνου. Οπως αναφέρει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πρόκειται για τον 23χρονο HABBARKHALED του AHMED, ο οποίος βρισκόταν στο δώμα νεοανεγειρόμενης και πιθανότατα, κρατώντας μια μεταλλική πήχη έπαθε ηλεκτροπληξία από ηλεκτροφόρα καλώδια εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης της ΔΕΗ το οποίο περνούσαν πάνω από το δώμα.

Το δεύτερο θανατηφόρο έγινε προχτές, ανήμερα δηλαδή Κυριακής. Ο 53χρονος Θανάσης Τσιουρής, ενώ δούλευε σε αγροτική αποθήκη λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη έπεσε από ύψος τριών μέτρων και σκοτώθηκε.

Και για τα δύο θανατηφόρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ διεξάγουν έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες που έγινε.

Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων για το πώς καθένα θα βγει με το μικρότερο δυνατό κόστος από την κρίση, αλλά και το πώς θα εξασφαλίσει καλύτερη θέση για την περίοδο της ανάκαμψης, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Κίνδυνοι φυσικά που δεν είναι πάντα «ορατοί» (είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως στην Ελλάδα δε γίνεται καμιά καταγραφή επαγγελματικού κινδύνου) και συνδέονται όχι μόνο με τα «ατυχήματα», αλλά και με την αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ