Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
«Στα ύψη» η ένταση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

H μισαλλοδοξία και ο φανατισμός των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» και οι συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν ολοένα και συχνότερα σε χριστιανικούς ναούς, πολιτικούς και αστυνομικούς στόχους έχουν ανεβάσει στα ύψη την ένταση όχι μόνον στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας αλλά και σε όλη τη χώρα. Αυτή η έξαρση της θρησκευτικής βίας είναι φανερό πως είτε υποκινείται είτε αξιοποιείται από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μετά το προχτεσινό βομβιστικό μπαράζ σε εκκλησίες των βόρειων πόλεων Ζάρια και Καντούνα, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 16 ατόμων, ακολούθησαν βιαιοπραγίες και αντίποινα νεαρών χριστιανών σε βάρος μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα συνολικά το θάνατο άλλων 40 ατόμων και πάνω από 150 τραυματίες σε πόλεις της βόρειας Νιγηρίας. Από το βράδυ της Κυριακής στις περιοχές αυτές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή χειρότερων βιαιοτήτων...

Πάντως χτες η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» ανέλαβε την ευθύνη των αιματηρών επιθέσεων ισχυριζόμενη ότι το έκανε για να «προστατεύσει» τη μουσουλμανική κοινότητα.

Θέση στη νιγηριανή κρίση πήρε χτες για πρώτη φορά ο Ιταλός υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Αντρέα Ρικάρντι, που εκτίμησε ότι οι επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ» (που αποσκοπούν στη δημιουργία χαλιφάτου με επιβολή αυστηρού ισλαμικού νόμου) «δεν αποτελούν ένα ασήμαντο επεισόδιο, αλλά μια συστηματική εξολόθρευση των χριστιανών» με απώτερο στόχο «ακόμη και την πρόκληση εμφύλιας σύρραξης». Επέκρινε ωστόσο τις νιγηριανές αρχές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την τάξη και να προστατεύσουν τις μειονότητες, ενώ καταδίκασε και τα αντίποινα χριστιανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ