Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημαντική η συμβολή της στη ΝΑΤΟική κατοχή του Αφγανιστάν

Στοιχεία για τη μεταφορά των Αμερικανών στρατιωτικών μέσω των ρωσικών εδαφών δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα, στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Στο ντοκουμέντο αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις συμφωνίες, μέχρι τώρα προς κι από το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.200 πτήσεις, με τις οποίες μεταφέρθηκαν πάνω από 379 χιλιάδες στρατιωτικοί και πάνω από 45 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια», στρατιωτικού υλικού απαραίτητου για τις κατοχικές δυνάμεις.

Επίσης, σημειώνεται πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ρωσίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον αφγανικό λαό» και συνειδητοποιούν πως «για την επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτηθεί περαιτέρω σημαντική διεθνής υποστήριξη (...) Οι χώρες μας καθιέρωσαν εξαίρετη συνεργασία που υποστηρίζει τις προσπάθειες των Αφγανών, για να γίνει το Αφγανιστάν ειρηνική, σταθερή και οικονομικά ανεξάρτητη χώρα, απαλλαγμένη από την τρομοκρατία και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Λος Κάμπος οι Πρόεδροι των δύο χωρών προσδιόρισαν τα θέματα που αφορούν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ως βασικά ζητήματα της συνεργασίας τους. Στην κοινή ανακοίνωσή τους σημείωσαν πως οι δυο χώρες, «όπως και πριν, αντιμετωπίζουν την τρομοκρατική απειλή, μεταξύ των οποίων από την πλευρά της "Αλ Κάιντα" και άλλων ομάδων που δρουν στο Αφγανιστάν και γύρω από αυτό».

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στις ΗΠΑ μετά τη σχετική απόφαση του Πακιστάν να κλείσει τη «νότια διαδρομή» προμηθειών των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Γι' αυτό το λόγο οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη «βόρεια διαδρομή», που περνάει από τη Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που νωρίτερα χαρακτηριζόταν ως δευτερεύουσα διαδρομή. Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του ρόλου του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ της Ρωσίας, που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

  • Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Αφγανιστάν, ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Χτες, οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και ένας κατοχικός στρατιώτης, ενώ ακόμα 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σε επεισόδιο στην επαρχία της Κανταχάρ, τρεις άνδρες με «στολές αστυνομικών» άνοιξαν πυρ εναντίον κατοχικών στρατιωτών, με τις αρχές του Αφγανιστάν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ενόπλους «Ταλιμπάν» και όχι αστυνομικούς που στρέφονται εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Σε δεύτερο επεισόδιο, επίσης στην Κανταχάρ, «Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα, τραυματίζοντας 10 άτομα, ενώ στην επαρχία Χελμάντ έχασαν οκτώ άμαχοι τη ζωή τους από έκρηξη μηχανισμού.

Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ