Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Στην αυγή του νέου αιώνα ... δύει το Διεθνές Δίκαιο

Παρουσιάστηκε χτες η «διακήρυξη για το νέο αιώνα»

Τον απροκάλυπτο παραμερισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και τη χρησιμοποίηση του ως προσχήματος για τη νομιμοφανή επίτευξη των γεωστρατηγικών επιδιώξεων και συμφερόντων τους. Αυτό κατήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι «Νομικοί για την Ειρήνη», μέσα από την παρουσίαση της διακήρυξης που συνέταξαν για το νέο αιώνα.

Μια διακήρυξη, η οποία, όπως τόνισε ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Δικαίου και μέλος της Γραμματείας των «Νομικών για την Ειρήνη» Δημήτρης Καλτσώνης, που παρουσίασε το κείμενο, συντάχθηκε από τους «Νομικούς για την Ειρήνη» και είναι εμπνευσμένο από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κείμενα, όπως υπογράμμισε, που σηματοδότησαν μια νέα εποχή μετά τη νίκη των λαών εναντίον του φασισμού και της αποικιοκρατίας. Παράλληλα, ο Δ. Καλτσώνης επισήμανε ότι οι «Νομικοί για την Ειρήνη» είναι αυστηρά προσηλωμένοι στα ιδανικά της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. Υπογραμμίζουν τη σημασία του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας.

Μέσα από τη διακήρυξη, εκφράστηκε από τους νομικούς η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και γενικότερα στα Βαλκάνια. Εγινε αναφορά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στη βάναυση καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, στη συγκεκριμένη καθώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά, μέσα από το κείμενο ο Δ. Καλτσώνης έκανε δριμύτατη κριτική στη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση συνυπογράφοντας την εγκληματική επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Γίνεται λόγος για παραβιάσεις του Συντάγματος της χώρας αφού χρησιμοποιήθηκαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, σε τμήμα ανεξάρτητης χώρας -μέλους του ΟΗΕ.

Παράλληλα, μέσα από τη διακήρυξη, υπογραμμίζεται ότι στο ξεκίνημα του νέου αιώνα, «στην περιβόητη νέα τάξη πραγμάτων», η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι πόλεμοι, ο υποσιτισμός, οι θάνατοι από την πείνα και από την άλλη πλευρά η συσσώρευση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Αναφερόμενοι στις τελευταίες εξελίξεις μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι, οι «Νομικοί για την Ειρήνη» τονίζουν ότι τα κείμενα αναγνωρίζουν εμμέσως πλην σαφώς «συνοριακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και επισημαίνουν, ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει και τυπικά πλέον ο δρόμος για συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μέχρι το 2004.

Κλείνοντας τη διακήρυξη, που συνέταξαν στην αυγή του νέου αιώνα, οι νομικοί δηλώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσουν τα πολεμικά και εκμεταλλευτικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Δηλώνουν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν κάθε τέτοια προοπτική, στο πλάι των ανθρώπων της εργασίας, του χεριού και του πνεύματος, πέρα και ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μικρές παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΕΛληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Ε. Μαχαίρας και το μέλος της Γραμματείας των «Νομικών για την Ειρήνη» Βασίλης Γκούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ