Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Οχι» στην καταστροφική «ανάπλαση»

Καταστρέφεται το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα
Καταστρέφεται το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα
«Ενα κόσμημα γκρεμίζει ο Δήμος Καλαμάτας, ένα πλακόστρωτο, μοναδικό δείγμα op art στη χώρα μας», τονίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος(ΕΕΤΕ) για την πλατεία της Καλαμάτας, που «"αναπλάθεται" με τις ευλογίες της Περιφέρειας και άδεια του ΥΠΠΟΤ, καταστρέφοντας ένα μοναδικό δείγμα εφαρμοσμένης τέχνης». «Είναι δυστυχώς παράδοση στην Ελλάδα να καταστρέφεται συστηματικά η πολιτιστική κληρονομιά, παλιότερη και νεότερη. Να δίνεται ο δημόσιος χώρος βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, να κερδοσκοπούν διάφοροι σε βάρος του, ενώ κράτος, δήμοι και Περιφέρειες γίνονται ο αγωγός που το δημόσιο χρήμα, η φορολογία μας δηλαδή, εν μέσω πείνας του λαού και κρίσης, να δίνεται σε έργα που αλλοιώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική μνήμη».

Το ΕΕΤΕ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την καταστροφή του δαπέδου της πλατείας και με επιστολή στον υπουργό και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων -Τεχνικών Εργων Πελοποννήσου του ΥΠΠΟΤ, που κοινοποίησε και στους Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, ζητά άμεσο σταμάτημα της ανακατασκευής και επανεξέταση του θέματος.

«Η ανάπλαση της πλατείας έγινε το 1970, με λευκά και μαύρα μάρμαρα Ταϋγέτου, σε εξαιρετικά γεωμετρικά σχέδια, δημιουργώντας ένα τεράστιο επιδαπέδιο έργο μοντέρνας τέχνης, με στοιχεία op art. Αυτό το μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης, ακόμα και αν ο δημιουργός του είναι άγνωστος, έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και κανείς δεν δικαιούται να το καταστρέψει. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ανάγκη να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Απαιτούμε να μην καταστραφεί αυτό το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα. Δεν είναι κτήμα του Δήμου Καλαμάτας και κανενός άλλου, αλλά ανήκει στον λαό της Καλαμάτας. Επειδή αποτελεί πολιτιστική έκφραση της Σύγχρονης εποχής (1970) και είναι δείγμα της συγκεκριμένης τέχνης op art του Εικοστού αιώνα, ανήκει σε όλους μας», τονίζει το ΕΕΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ