Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ
Αγριες πληρωμές με πολύμηνες αναμονές

Τα υποστελεχωμένα και γεμάτα ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία στέλνουν όσους χρειάζονται μεταμοσχεύσεις κατευθείαν στους ιδιώτες...
Τα υποστελεχωμένα και γεμάτα ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία στέλνουν όσους χρειάζονται μεταμοσχεύσεις κατευθείαν στους ιδιώτες...
Σε αφαίμαξη υποβάλλονται ασθενείς με λευχαιμία που χρειάζονται μοσχεύματα κυττάρων και η εισαγωγή τους γίνεται απ' το εξωτερικό: Αναγκάζονται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους από 20.000 έως 40.000 ευρώ, που στη συνέχεια πρέπει να τα διεκδικήσουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Και όταν βρεθούν τα πολυπόθητα μοσχεύματα - τα αιμοποιητικά κύτταρα όπως λέγονται - οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν μέχρι και έξι μήνες στη λίστα αναμονής, καθώς τα κρεβάτια των αιματολογικών κλινικών είναι ελάχιστα, ενώ οι ίδιες οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες.

Τις παραπάνω δραματικές καταγγελίες έκανε, χτες, ο Δημήτρης Καρακάσης, διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη «Βδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων» (21 - 28 Ιούνη 2012). Τα αιμοποιητικά κύτταρα «κατοικούν» στο μυελό των οστών και μπορούν να δημιουργήσουν εκ νέου όλα τα είδη των κυττάρων του αίματος.

Ο ευκολότερος τρόπος λήψης είναι απ' τον ομφάλιο λώρο όταν γεννιέται το παιδί. Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής: Μέσω των δημόσιων τραπεζών, που στην Ελλάδα είναι δωρεάν, και των ιδιωτικών τραπεζών όπου οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά για τη φύλαξη. Απ' τις δημόσιες τράπεζες - στην Ελλάδα λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - μπορεί να γίνει χρήση σε οποιονδήποτε υπάρχει συμβατότητα. Ετσι γίνεται η λεγόμενη αλλογενής μεταμόσχευση κυττάρων. Απ' τις ιδιωτικές τράπεζες - που στην Ελλάδα έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια - μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο απ' τον ίδιο τον δότη. Ετσι γίνεται η λεγόμενη αυτόλογη μεταμόσχευση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μόνο η αποθήκευση στις δημόσιες τράπεζες έχει πρακτική σημασία καθώς τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη και παρουσιάζει τη σχετική συμβατότητα. Αντίθετα, με την αποθήκευση στις ιδιωτικές τράπεζες, τα κύτταρα, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις απ' τον ίδιο τον δότη, ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα μέσα από μια δημόσια τράπεζα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 33.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών, όταν στην Κύπρο υπάρχουν 132.000. Εκτός απ' τον περιορισμένο αριθμό εθελοντών και τα αποθηκευμένα μοσχεύματα δεν έχουν τυποποιηθεί, όπως ανέφερε ο Δ. Καρακάσης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται γνωστή η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν. Ετσι, όπως είπε ο Δ. Καρακάσης, γίνεται εισαγωγή από δημόσιες τράπεζες του εξωτερικού, που οι ασθενείς τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Μέχρι τώρα οι κανονισμοί παροχών των Ταμείων προέβλεπαν την επιστροφή των χρημάτων. Τώρα, όμως, με τη λειτουργία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς δεν προβλέπει πληρωμές σε αρρώστους που πλήρωσαν εξολοκλήρου τις δαπάνες Υγείας απ' την τσέπη τους. «Το δράμα, τόνισε ο Δ. Καρακάσης, είναι με τους απόρους, που δεν έχουν χρήματα. Υπήρξε άρρωστος για τον οποίο δεν διέθεσε χρήματα ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Τελικά υποχρεώθηκε ο "Ευαγγελισμός" να πληρώσει την εισαγωγή μοσχευμάτων».

Η Αιματολογική Κλινική του «Ευαγγελισμού», με εννιά κρεβάτια, καλύπτει τη Νότια Ελλάδα και την Κύπρο. Πραγματοποιεί 80 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 55 - 60 είναι αλλογενείς. Ομως, λόγω των λίγων κρεβατιών και της υποστελέχωσης της κλινικής 20 - 25 ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή 6 - 8 μηνών. Αυτή η αναμονή, όπως τόνισε ο Δ. Καρακάσης, μπορεί να μην επιτρέψει σε 2 - 4 άτομα να κάνουν ποτέ μεταμόσχευση, γιατί υποτροπιάζουν ή γιατί καταλήγουν από άλλες αιτίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ