Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Να δοθούν τα στοιχεία από την κυβέρνηση

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να σχηματιστεί εικόνα περί του ύψους του χρέους που προέρχεται από δάνεια για τη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητούν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης.

Στη σχετική αίτηση τονίζεται:

«Στον ισολογισμό του Κράτους κατά την 31 Δεκεμβρίου 1998, αναγράφονται μια σειρά δανείων στο τμήμα με τους αναλυτικούς πίνακες των Λογαριασμών Χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων (σελ. 51-55). Πρόκειται για δάνεια, οι συμβάσεις των οποίων υπογράφονται στο διάστημα από 17-6-1981 μέχρι 30-12-1998 και είναι σε δραχμές (174,1 δισ. δρχ.), σε αμερικανικά δολάρια (16,1 δισ. δολάρια), σε γερμανικά μάρκα (2,7 δισ. μάρκα) και αυστριακά σελίνια (2,1 δισ. σελίνια). Το συνολικό ύψος των δανείων αυτών -με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής στις 31-12-1999- προσεγγίζει τα 6 τρισ. δρχ. Στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά σήμερα είναι αρκετά μεγαλύτερα, αφού προστίθενται και οι τόκοι».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα παρακάτω στοιχεία:

- Ποια είναι η συνολική επιβάρυνση σε δραχμές ή ξένο νόμισμα από τους τόκους στα δάνεια που περιλαμβάνοντα στους Λογαριασμούς του Χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιεύονται στις σελίδες 52-55 του Ισολογισμού του 1998;

- Ποιο μέρος του κάθε δανείου έχει αποπληρωθεί και πόσο είναι το τίμημα που απομένει συνυπολογίζοντας και τους οφειλόμενους τόκους;

- Ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση από τους τόκους για τα δάνεια αυτά;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ