Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εξαγωγές «σώζουν» την Ιαπωνία

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τους τελευταίους 17 μήνες.

Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το Μάη του 2011. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές παραγγελίες προς ιαπωνικές επιχειρήσεις το Μάη ήταν ενισχυμένες κατά 38%. Τον Απρίλη η αύξηση άγγιξε το 43%, ενώ το Μάρτη ήταν 24%.

Επίσης, υπήρξε άνοδος των εξαγωγών προς την Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ιαπωνίας. Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο που καταγράφεται αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Κίνα. Αυτό οφείλεται στην τελευταία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά 9%, περισσότερο από όσο προβλεπόταν, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές της Ιαπωνίας το Μάη. Οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι αυτό αποτελεί σημάδι ότι η εγχώρια ζήτηση ίσως να ακολουθήσει ανοδική πορεία στο μέλλον. Μια τέτοια εξέλιξη, αν επαληθευτεί, ενισχύει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο βαθμό που αυτή δεν θα εξαρτάται μόνον από τις εξαγωγές.

«Η αύξηση στις εισαγωγές είναι ένα δείγμα ότι η Ιαπωνική οικονομία δεν τα πάει και τόσο άσχημα», δήλωσε ο Χιρόσι Μιγιαζάκι, επικεφαλής οικονομολόγος μιας μεγάλης εταιρείας οικονομικών συμβούλων.

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών για μεγάλο διάστημα αποδεικνύει ότι η ιαπωνική οικονομία εμφανίζεται λιγότερο ευάλωτη στη διεθνή κρίση. Ωστόσο, αυτή η αύξηση φαίνεται πως ήδη ενοχλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ που βλέπει τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα να κατακλύζουν την αμερικανική αγορά, «εκτοπίζοντας» τα αμερικανικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ