Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Μίζες για βίζες;

Βαλίτσα με σαράντα εκατομμύρια δραχμές θέλησε να αποκρύψει, εισερχόμενος από την Αλβανία στην Ελλάδα, διοικητικός υπάλληλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπηρετεί στην πρεσβεία στα Τίρανα

Η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς που επικρατεί γύρω, και πολλές φορές μέσα στις προξενικές αρχές που διατηρεί η χώρα, κυρίως σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, βγήκε χτες στην επιφάνεια, με την αποκάλυψη της παράνομης μεταφοράς μεγάλου χρηματικού ποσού από την Αλβανία προς την Ελλάδα με «βαποράκι» διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος υπηρετεί στην πρεσβεία στα Τίρανα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, όταν οι τελωνειακές αρχές διαπίστωσαν ότι ο Κώστας Μπεκιάρης Διοικητικός Γραμματέας Στ', μετέφερε στο αυτοκίνητό του σαράντα εκατομμύρια δραχμές, περισσότερα απ' όσα είχε δηλώσει. Καθώς η πράξη αυτή δε διώκεται ποινικά, οι τελωνειακές αρχές επέτρεψαν στον Μπεκιάρη να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα. Εκαναν, όμως, αναφορά προς το υπουργείο Δημόσια Τάξης, την οποία κοινοποίησαν στα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Από εκεί και έπειτα, άρχισαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ, και διατάχτηκε ένορκη Διοικητική Εξέταση, από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του ο Μπεκιάρης, είχε μαζί του ως συνεπιβάτη τον υπαστυνόμο Νικολόπουλο, ο οποίος υπηρετούσε και αυτός στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Μάλιστα, ο εν λόγω αστυνομικός είχε ανακληθεί με διαταγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τις 10/11/99, καθώς υπάρχουν σε βάρος του σοβαρές καταγγελίες για συμμετοχή σε παράνομες πράξεις.

Το σκηνικό της διαφθοράς συμπληρώνεται από αναφορές που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν υποβάλει οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προς την κεντρική υπηρεσία σε βάρος δύο Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Πρόκειται για τους κύριους Γεωργόπουλο και Κυριανόπουλο, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν συστήσει μια οργάνωση με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος», προκειμένου να στηρίξουν τις δραστηριότητές τους. Με βάση όσα υποστηρίζουν οι αναφορές της ελληνικής πρεσβείας των Τιράνων, οι εν λόγω κύριοι, απαιτούσαν πιεστικά από τις προξενικές αρχές την έκδοση «τεράστιου» αριθμού αδειών εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα (βίζα). Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές, ήταν παράλογος και δυσανάλογος με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στην Αλβανία. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα υπαινίσσεται ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έκαναν εμπόριο με τις βίζες.

Μετά τις αναφορές, ξεκίνησε ένας πόλεμος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τις ελληνικές αρχές στην Αλβανία, ο οποίος ήδη φιλοξενείται στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ακούγονται απίστευτες καταγγελίες.

Πέρα, πάντως, από τις καταγγελίες, είναι κοινό μυστικό, ότι η εξασφάλιση μιας βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στα Τίρανα κοστίζει αρκετά. Οποιον Αλβανό που ζει στην Ελλάδα κι αν ρωτήσει κανείς, θα ακούσει μια παρεμφερή ιστορία, στην οποία θα υπάρχει: Κατ' αρχήν η αδυναμία να εξασφαλίσει βίζα με νόμιμο τρόπο, δεύτερον ο «μεσάζοντας» μεταξύ του αιτούντος και της ελληνικής προξενικής αρχής και η μίζα στο μεσάζοντα, η οποία έλυνε αυτόματα όλα τα προβλήματα σε χρόνο ρεκόρ...

Ταυτόχρονα, με αυτά τα προβλήματα, φαίνεται πως έβρισκαν «λύση» και τα οικονομικά «προβλήματα» αυτών που αποτελούν το παράνομο κύκλωμα, καθώς ο μέχρι στιγμής τζίρος που έχουν κάνει στην αλβανία, με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς ξεπερνά τα τριακόσια εκατομμύρια δολάρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ