Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FRONTEX
Δεσμεύει τεράστια ποσά για καταστολή μεταναστών

Πακτωλός χρημάτων δίνεται κεντρικά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας με σκοπό το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και αυτό ενώ τα πλατιά λαϊκά στρώματα των κρατών μελών υποφέρουν από τη φτώχεια και ανέχεια, τη μεθοδευμένη κατάρρευση των τελευταίων κοινωνικών δομών. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις μέρες στη Γερμανία σχετικά για τις πολιτικές «ασφάλειας» της ΕΕ και την «αντιμετώπιση» των μεταναστευτικών ροών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον FRONTEX παρουσιάζοντας στοιχεία όπως:

Στο διάστημα 2008 - 2013 ο ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έλαβε από τις Βρυξέλλες 676 εκατ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του. Εξάλλου το Φλεβάρη 2010 είχε στη διάθεσή του 113 πλοία, 25 ελικόπτερα και 22 αεροσκάφη.

Με τέτοια μέσα έχει συνεχή παρουσία στη Μεσόγειο όπως και στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά στα εκατό χιλιόμετρα των συνόρων Σλοβακίας - Ουκρανίας έχει στήσει 500 κάμερες επιτήρησης υποστηρίζοντας την δουλειά 850 συνοριοφυλάκων. «Η επένδυση είναι τεράστια: η διασφάλιση ενός χιλιομέτρου συνόρων κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται και εκτός ΕΕ. Υπογράφοντας «συμφωνίες συνεργασίας» με διάφορα κράτη της Αφρικής, πλοία του Frontex μπορούν να περιπολούν στις ακτές της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας λαμβάνουν μεγάλα κονδύλια από τις ευρωενωσιακές υπηρεσίες ακριβώς για να αναπτύξουν συστήματα ανθρωποκυνηγητού. Αναφέρει η μελέτη ότι η γαλλική βιομηχανία «Thales» χρηματοδοτήθηκε με 1,6 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει το σύστημα «Simtisys» για «έλεγχο της αλιείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση των μικρών σκαφών» (με τέτοια μετακινούνται στη Μεσόγειο οι μετανάστες). Αλλο μεγάλο γαλλικό μονοπώλιο, η «Sagem» χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει το «Effisec», σύστημα για την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών. Μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων του «η βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των σημείων ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ