Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΔΟΕΑΠ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των καταστροφικών αποφάσεων της διοίκησης

Την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, εξέφρασαν με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ - μέλη του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, στην τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα στο σάλο που ξέσπασε μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, για την υπόθεση του διπλού «κουρέματος» των αποθεματικών του Ταμείου, λόγω του PSI αλλά και της απόφασης της διοίκησης να «σπάσει» σε μειωμένες τιμές τα νέα ομόλογα του Κοινού Κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση ανέφερε σε «επικοινωνιακού» τύπου ανακοινώσεις ότι στις 7 Ιουνίου 2012 ενημερώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το υπόλοιπο ανέρχεται σε μόλις 5.618.934,25 ευρώ, ενώ στις 9 Μαρτίου 2012 το σύνολο των αποθεματικών που είχε ενταχθεί στο Κοινό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο, ανερχόταν στα 115.312.441,47 ευρώ. Στις 12 Μαρτίου το «κούρεμα» μείωσε το ποσό αυτό και η ονομαστική του αξία διαμορφώθηκε στα 59.097.624,42 ευρώ, τα οποία όμως «εξαερώθηκαν» με τις αποφάσεις της διοίκησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δέχτηκε το σφυροκόπημα των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούσαν εντόνως συγκεκριμένες απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο, απαιτώντας άμεσα διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων, αλλά και την άμεση παραίτηση των μελών της διοίκησης. Η διοίκηση από την πλευρά της, η οποία με διάφορους εκφυλιστικούς τρόπους προσπάθησε να διαλύσει τη γενική συνέλευση, χρησιμοποίησε επιχειρήματα για να ... απολογηθεί, που δεν επιδέχονται καμίας σοβαρής κριτικής.

Σύμμαχος και υποστηρικτής της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ αποδείχτηκαν, για ακόμη μία φορά, οι δυνάμεις του «ΣΥΡΙΖΑ» στις Ενώσεις των εργαζομένων (παράταξη «Συσπείρωση»), οι οποίοι έδωσαν άλλοθι και κάλυψη στις αποφάσεις της διοίκησης για να συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιδραστική και επώδυνη αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.

Την στιγμή που η διοίκηση «στριμώχτηκε», κάτω από την πίεση των εργαζομένων - μελών του ΕΔΟΕΑΠ να παρθούν άμεσα αποφάσεις και να προχωρήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η προεδρεύουσα της συνέλευσης Ελ. Σπανοπούλου, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» επιχείρησε αυθαίρετα να διακόψει τη συνέλευση και αυτή να συνεχιστεί ...κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ομως, η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων δεν επέτρεψε να περάσουν τα σχέδια της διοίκησης και προχώρησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καταψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΔΣ, τα πεπραγμένα του ΔΣ για το πρώτο έτος της θητείας, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2011 και τον προϋπολογισμό του 2012.

Παράλληλα, η ΓΣ των ασφαλισμένων μελών του ΕΔΟΕΑΠ, στηρίζοντας θέσεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για να παρθούν άμεσα καθαρές αποφάσεις, αποφάσισε ομόφωνα:

  • Απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους.
  • Ζητάμε να επιστρέψουν κυβέρνηση και ΤτΕ τα κλεμμένα και κουρεμένα αποθεματικά του Ταμείου.
  • Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από κυβέρνηση και εργοδότες.
  • Καταψηφίζει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ.
  • Ζητά διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης με ευθύνη των συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουμε.
  • Αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ζητά άμεση παραίτηση των μελών του και εκλογή προσωρινής διοίκησης από ΓΣ.
Συνεχίζει να προκαλεί η διοίκηση

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ χτες, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «η πρόεδρος του Οργανισμού Ελένη Σπανοπούλου συγκαλεί έκτακτο ΔΣ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων, με γνώμονα τη νομιμότητα», τις οποίες και θα ανακοινώσει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ήδη θέσει θέμα «συνεργασίας ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ - ΜΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ