Κυριακή 1 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθήματα Σύνθεσης από το Νίκο Περγιάλη

(γ' μέρος)

Στο προηγούμενο διάγραμμα (24.6.12) παρουσιάσαμε ένα πρόβλημα - άσκηση του Νίκου Περγιάλη, όπου ο λευκός έκανε ΜΑΤ σε δύο, με την προαγωγή του πιονιού «η7», αλλά και με το ερώτημα, σε τι κομμάτι θα προαχθεί το πιόνι και γιατί.

Πριν σας δώσουμε την απάντηση σας παρουσιάζουμε ένα τετράστιχο που μας έστειλε ο τελευταίος ρεμπέτης για το αγαπημένο του σκάκι, το οποίο και αφιερώνει στους αναγνώστες του «Ρ».

«Είναι το κάθε πρόβλημα

του πνεύματος παιχνίδι

Κάθε ιδέα ζωγραφιά

κάθε πεσσός στολίδι».

Η λύση: 1. η8 = Ιππος! (αναμονή) 1... δ6 2. Ιγ6Χ Αν 1... γ4 2. Πδ5Χ Αν 1...δ4 2. Ιγ4Χ Αν 1... Ρδ4 2. Αζ6Χ Αν 1... Ρδ6 2. Αζ4 + ματ!

Δύο ακόμα θέματα είναι: η) Βασικός σκοπός του θέματος shut-off είναι, ένα λευκό κομμάτι κλείνει ένα μαύρο κομμάτι που εμποδίζει άλλο λευκό να κάνει ματ. g) Βασιλική Μπαταρία (ΑΘΛΟΣ). Ετσι ονομάζει ένα θέμα ο Ν. Περγιάλης τη σύνθεση του οποίου έκανε το 1975 και θα το δούμε αργότερα. «Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει ΑΘΛΟ με 12 κομμάτια. ΑΘΛΟΣ είναι όταν η Βασιλική Μπαταρία δίνει ματ ανοίγοντας με έξι διαφορετικούς τρόπους».

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου έχουμε ένα ακόμα πρόβλημα - άσκηση, με θέμα Transferred mate. (Ματ της μεταβίβασης). Ο λευκός αξιωματικός πρέπει να φύγει για να κάνει ο Πύργος ματ. Σε ποιο τετράγωνο πρέπει να πάει ο αξιωματικός και γιατί.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ