Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Τακτικισμοί για να σερβίρουν τα επόμενα πακέτα

Στην αντιλαϊκή ατζέντα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «ανακεφαλαιοποίηση» τραπεζών

Συγκυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και πακέτα μέτρων. Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός, καμιά ανοχή στα σχέδιά τους
Συγκυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και πακέτα μέτρων. Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός, καμιά ανοχή στα σχέδιά τους
Αγνωστη για την ώρα παραμένει η ακριβής ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία είχε προγραμματιστεί για χτες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ δήλωσε σχετικά ότι η «τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό», διαπιστώνοντας «καθυστερήσεις» τις οποίες αποδίδουν στην ασθένεια του πρωθυπουργού και στην κωλυσιεργία που υπάρχει στην ανάληψη καθηκόντων από το νέο υπουργό Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, αναλλοίωτη παραμένει η αντιλαϊκή ατζέντα που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του προγράμματος και τα νέα μέτρα, με τα οποία θα κλιμακώσουν τα επόμενα χρόνια.

Στα παζάρια, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, είναι και η τοποθεσία της επίσημης διαβούλευσης, για το αν δηλαδή θα γίνει στην Αθήνα ή σε άλλο κράτος της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη συλλογή των στοιχείων από υπουργεία και κρατικούς φορείς. Πρόκειται για τακτικισμούς που στόχο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, για τη διαμόρφωση δήθεν «ηπιότερου κλίματος» που θα τους διευκολύνει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι άμεσες προτεραιότητες συγκυβέρνησης και τρόικας περιλαμβάνουν την ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αποφασιστική κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και την ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών. Με αυστηρή προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων βάζουν στην ατζέντα και τη λεγόμενη «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, σε μια διαδικασία που φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν την δυνατότητα «επιμήκυνσης» του προγράμματος κατά 2 επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2016 (αντί για το 2014). Είναι φανερό πως στα τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν για την περίοδο μέχρι το 2014 θα προσθέσουν και νέα, απροσδιόριστα για την ώρα, μέτρα.

Το «αναμορφωμένο» χρονοδιάγραμμα διαμορφώνει και νέα «κενά χρηματοδότησης». Σε αυτό το πλαίσιο ομολογούν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα παζάρια και για πρόσθετα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και για ποσά που σήμερα εκτιμώνται από 16 μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζουν για «αξιοποίηση» από το 2014 και μετά. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα απαιτηθεί η υπογραφή και νέας δανειακής σύμβασης, και ασφαλώς πρόσθετα, συνοδευτικά με αυτή, αντιλαϊκά μέτρα.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, μια πρώτη «εκτίμηση» για το αποτέλεσμα των μεταξύ τους συνεννοήσεων, θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ