Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΑ
Ερχονται γενικευμένες ανατιμήσεις

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες πυροδοτούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων

Να αξιοποιήσουν το άλλοθι που τους έδωσε η κυβερνητική πολιτική με τις τρελές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα σπεύδουν ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες και κατασκευαστές κτιρίων, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές πώλησης. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, καθώς και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας. Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος των μεσιτών Γ. Ρεβύθης, οι αντικειμενικές αξίες είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές, πράγμα το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών αγοραπωλησίας προκειμένου να επανέλθει η διαφορά στα προηγούμενα επίπεδα. Επίσης, ανέφερε κάποια παραδείγματα όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι μεγαλύτερες των πραγματικών σε διαμερίσματα 5ου ορόφου επί πλατείας ή γωνιακά. Μεταξύ αυτών ανέφερε την Καλλιθέα, τους Αμπελόκηπους, την Αργυρούπολη, την Ηλιούπολη, το Χαλάνδρι, τη Γλυφάδα, τη Λυκόβρυση κ.α. Σύμφωνα, δε, με τους μεσίτες, οι συντελεστές εμπορικότητας έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές των επαγγελματικών ακινήτων να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Στους εμπορικούς δρόμους της χώρας, ανέφερε ο Γ. Ρεβύθης, οι αντικειμενικές τιμές έχουν αυξηθεί έως και 500%, ενώ ακόμα και στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις επιβλήθηκαν αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών μέχρι και 33%.

Υφεση στην οικοδομική δραστηριότητα, ακόμα και αύξηση της ανεργίας στους εργατοτεχνίτες και τους συνεργάτες οικοδόμους των κατασκευαστών προέβλεψε ότι θα επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δ. Καψιμάλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις και με την ακολουθούμενη επιβολή του ΦΠΑ 18% στις μεταβιβάσεις των ακινήτων από το Γενάρη του 2002 θα επέλθουν νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών στα ακίνητα.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στην Υδρα, κάποιος ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του 100 τ.μ. εμπίπτει στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς τόνισε ότι οι νέες αξίες θα επιβαρύνουν σημαντικά τους φόρους που βαρύνουν την ιδιοκτησία ακινήτου, καθώς και τη μεταβίβαση. Κάλεσε, επίσης, τους ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι αδικούνται από τις νέες αντικειμενικές αξίες να προσφύγουν στους δήμους τους προκειμένου να γίνει συνολική προσφυγή σε θεσμοθετημένη επιτροπή που εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών, έργο της οποίας είναι η εξέταση τέτοιων περιπτώσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υποστήριξε ότι οι αντικειμενικές αξίες δε θα επηρεάσουν τα μισθώματα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι γνωστό πως κάθε φορά μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακολουθούν αυξήσεις και στα μισθώματα ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ