Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δίκαια αιτήματα

Σήμερα κρατάμε πιο ψηλά τις αγωνιστικές σημαίες και τα μαχητικά λάβαρα, αναφέρεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, στο οποίο παρατίθενται και 12 βασικά αιτήματα των αγροτών

Στο ψήφισμα του παναγροτικού συλλαλητηρίου για την εξέγερση του Κιλελέρ, που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα, επισημαίνεται: «Σήμερα από την κεντρική πλατεία της Λάρισας οι αγρότες που γιορτάζουμε με συλλαλητήριο την 91η επέτειο του Κιλελέρ, τιμάμε τους πρωτοπόρους μάρτυρες και ήρωες, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της αγροτιάς. Αυτούς που όρθιοι και ατρόμητοι τράβηξαν μπροστά, με σύνθημα και στόχο "Απαλλοτρίωση των τσιφλικιών! Η γη σ' αυτούς που τη δουλεύουν".

Σήμερα ξανά κρατάμε πιο ψηλά τις αγωνιστικές σημαίες και τα μαχητικά λάβαρα του αγροτικού κινήματος.

Αφού ακούσαμε τους ομιλητές, διαπιστώνουμε ότι: Η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης για να πιαστούν οι στόχοι της ένταξης στην ΟΝΕ και τα επιχειρήματα για καλύτερες μέρες αποδείχτηκαν απάτη και για τους αγρότες. Η νέα κοινή αγροτική πολιτική μέσω της "Ατζέντας 2000" στην εντός ΟΝΕ εποχή οδηγεί στην καταστροφή τα μικρομεσαία νοικοκυριά, αφού επιβάλλει περιορισμούς στην παραγωγή, μεγάλα πρόστιμα, χαμηλές τιμές, καταργεί την εγγυημένη τιμή και από την άλλη, με τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια και αυξάνουν τις τιμές, στα μέσα και εφόδια, στα κέρδη τους.

Οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο κάνουν ακόμα πιο άσχημα τα πράγματα με την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τη λειτουργία της Τράπεζας Γης. Στους νέους μικρομεσαίους αγρότες μπαίνουν περιορισμοί. Ο ΕΛΓΑ ιδιωτικοποιείται, οι συνεταιρισμοί διαλύονται και περνούν στους μεγαλοαγρότες και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι τιμές ασφαλείας καταργούνται.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

1. Για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια, την ανέχεια και το ξεκλήρισμα, που αφαίρεσε και αφαιρεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των μικρομεσαίων αγροτών.

2. Για μια αγροτική πολιτική που θ' αναπτύξει την αγροτική οικονομία της χώρας μας, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητές της υπέρ του λαού και της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές προϊόντων διατροφής.

Να εξασφαλίζει τις πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία και να συμβάλλει στην απασχόληση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Να τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά με φθηνά και υγιεινά τρόφιμα και ταυτόχρονα να ενισχύει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

3. Για την ανάπτυξη και στήριξη του παραγωγικού συνεταιρισμού, που μπορεί να γίνει κύτταρο για αύξηση και βελτίωση της ποιότητας στην αγροτική παραγωγή. Μπορεί να στηρίξει το αγροτικό νοικοκυριό, εξασφαλίζοντάς του φιλικό περιβάλλον και πλαίσιο δράσης. Μπορεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός με τον οποίο θα συνεργάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλες τις φάσεις της αγροτικής οικονομίας, από την παραγωγή, τη διαλογή και τη μεταποίηση των προϊόντων μέχρι την εμπορία και τη διάθεση, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες.

4. Για αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με τη διατήρηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αύξηση της αγροτικής σύνταξης στην κατώτερη του ΙΚΑ και τη δωρεάν παιδεία.

5. Τη διατήρηση της ΑΤΕ σε κρατική, με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, με επιδοτούμενο επιτόκιο, όχι μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού, με τη διαγραφή των πανωτοκίων και τη ρύθμιση των χρεών.

6. Την κατάργηση των ποσοστώσεων και του περιορισμού στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και τον καθορισμό τιμών στα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής και ένα λογικό κέρδος.

7. Για τη διατήρηση, αύξηση και επέκταση των επιδοτήσεων στα προϊόντα, τις επενδύσεις και τα αγροτικά μέσα και εφόδια (ενέργεια, σπόρους, μηχανήματα, λιπάσματα κ.λ.π.).

8. Για τη διατήρηση του ΕΛΓΑ στο παρόν καθεστώς με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επέκταση της κάλυψης των ζημιών και στο 100%, αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο.

9. Για τον έλεγχο στις τιμές των μέσων και εφοδίων για να μην αυξάνουν τις τιμές τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, όταν θέλουν και όσο θέλουν.

10. Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή των αρδευτικών έργων Αχελώου, Σμοκόβου και την κατασκευή φραγμάτων Μουζακίου, Πύλης, Ενιππέα, που εγκατέλειψε η κυβέρνηση.

11. Τη μείωση των ΜΑΕ για την ένταξη των νέων αγροτών σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής εκμετάλλευσης και κατοικίας.

12. Να σταματήσουν οι διώξεις και τα αγροτοδικεία των αγωνιστών αγροτών.

Δηλώνουμε από αυτό το βήμα ότι θα μεγαλώσουμε τη συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους εργάτες, με τους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες, τους άνεργους, τη νεολαία για κοινό αγώνα, αφού η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει όλους.

Δηλώνουμε ότι θα συντονίσουμε τους αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο, συντονίζοντας τη δράση μας με άλλες αγροτικές οργανώσεις για καλύτερη αποτελεσματικότητα των αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ