Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συλλαλητήρια αύριο σε Μυτιλήνη και Αίγιο

Η αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα επιβίωσης, ενάντια στην ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο του λαού και των φορέων του νησιού. Αύριο Τετάρτη, γίνεται ένα ακόμα παλλεσβιακό αγωνιστικό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην προκυμαία της Μυτιλήνης, με κεντρικό σύνθημα: «Τέρμα πια στον εμπαιγμό, δεν πάει άλλο».

Το αυριανό συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Νομού Λέσβου και έχουν δηλώσει συμμετοχή όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού. Ετσι, αύριο οι δήμοι θα είναι κλειστοί, μετά από σχετική απόφαση της ΤΕΔΚ Λέσβου. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου προκήρυξε 24ωρη απεργία, ενώ το ίδιο ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, που πήρε και την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καθώς και για τους εργαζομένους του Βοστάνειου Νοσοκομείου. Επίσης, η Ομοσπονδία ΕΒΕ πήρε απόφαση για 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων αύριο, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε τα καταστήματα να κατεβάσουν τα ρολά από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων του αυριανού παλλεσβιακού συλλαλητηρίου αφορά κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια, στην κτηνοτροφία και την αλιεία. Τρεις ζωτικούς τομείς, που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του εισοδήματος των αγροτών και της οικονομίας της Λέσβου, αφού πάνω από το 60% του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος του νησιού προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Στα αιτήματα περιλαμβάνονται, επίσης, η δημιουργία έργων υποδομής, η στήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση των συνεταιρισμών, δημόσια κοινωνική ασφάλιση και αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, καθώς και επιδότηση των μεταφορών εμπορευμάτων και προσώπων από και προς το νησί.

Στο Αίγιο

Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Αιγιαλείας. Μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Αιγιαλείας, γίνεται αύριο αγροτικό συλλαλητήριο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο.

Η απόφαση για το αυριανό συλλαλητήριο πάρθηκε σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η ΣΕΑ Αιγιαλείας στις 21/2 στο Αίγιο και στην οποία συμμετείχαν 29 φορείς της περιοχής. Οι αγρότες της Αιγιαλείας, που στην πλειοψηφία τους είναι λεμονοπαραγωγοί, σταφιδοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι τιμές στη σταφίδα δεν προσφέρουν εισόδημα επιβίωσης, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο λάδι και τα λεμόνια. Οπως τονίζουν αγρότες της περιοχής, δεν είναι δυνατόν η τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) στο λάδι να ήταν στις 820 δραχμές το κιλό το 1992 και τώρα η εμπορική τιμή να έχει πέσει στις 500 - 550 δραχμές το κιλό, ενώ η τιμή στα λεμόνια έπεσε στο μισό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και έφτασε να είναι 20 - 22 δραχμές το κιλό, τιμή που είναι μικρότερη κι από αυτήν που πουλιόνταν τα λεμόνια το 1982! Και η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, στέλνει στα «αγροτοδικεία» για καταδίκη και «συνετισμό» όσους αγρότες τολμούν να αγωνιστούν για το ψωμί τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ