Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα «σε δύο και τρεις διαστάσεις»

Εργο της σειράς «Παράθυρα» (ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα, πάνω σε καπλαμά και κόντρα πλακέ)
Εργο της σειράς «Παράθυρα» (ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα, πάνω σε καπλαμά και κόντρα πλακέ)
Η γκαλερί «Citronne» στον Πόρο θα παρουσιάσει (30/6-25/7) ζωγραφική, κατασκευές και γλυπτά του Μιχάλη Κατζουράκη, με τίτλο «Εργα σε δύο και τρεις διαστάσεις». Εργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, πίνακες και μνημειακά γλυπτά, που εκφράζουν τις ιδέες και αναζητήσεις του καλλιτέχνη μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης. Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη.

Τα γλυπτά - της δεκαετίας του 1960 - εικονίζουν πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλους και γραμμές, με έντονα χρώματα. Ο μινιμαλισμός τους εστιάζεται στις εξερευνήσεις της γεωμετρικής φόρμας και των κλασικών αναλογιών, με το προσωπικό γεωμετρικό «λεξικό» του καλλιτέχνη. Γι' αυτά τα γλυπτά του Κατζουράκη, ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος, το 1969, έγραφε: «οι γλυπτικές και ζωγραφικές του κατασκευές, με το συγκρατημένο λυρισμό τους, προβάλλονται σαν δυναμικά απρόσωπα στοιχεία απέναντι στη γεμάτη ερωτήματα και φόβους εποχή μας, με το νόημα μιας πλαστικής ισορροπίας».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και τμήμα των επιτοίχιων έργων της ενότητας «Windows»(«Παράθυρα»), όπου ο Κατζουράκης, εμπνεόμενος από το ποίημα του Καβάφη «Τα παράθυρα», αισθαντικά «επαναδιαπραγματεύεται» την απεικόνιση παραθύρων - στοιχείου του καθημερινού περιβάλλοντος. Η αυστηρή γεωμετρία των παλαιοτέρων έργων του μετατρέπεται σε αφαιρετική προσέγγιση του γύρω κόσμου.

Ο πολυβραβευμένος (σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις, διαγωνισμούς αφίσας, ντιζάιν κλπ., σε Ελλάδα, Λιβόρνο, Ν. Υόρκη, Τσεχία, Μόναχο) Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1933). Σπούδασε ζωγραφική, αφίσα και σχέδιο στο Παρίσι (1951-1955). Διετέλεσε (1960-1967) καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Το 1979, μια ιστορική γκαλερί του Παρισιού παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση. To1997, το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του «Incontri» παρουσιάστηκε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας, σε πλωτή εξέδρα. Το 2001 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη συνέχεια το 2002 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασαν αναδρομική έκθεσή του, με ζωγραφική, κατασκευές και γλυπτά των ετών 1965-2001. Αρκετά έργα του κοσμούν δημόσια κτίρια και δημόσιους χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ