Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΧΙ στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Κώστα Λιάσκα, για το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ

Το βαθύ υποκριτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων περί δήθεν «ανωτατοποίησης των ΤΕΙ», υπογράμμισε για άλλη μια φορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Κώστα Λιάσκα.

Η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι η κυβέρνηση δε διευρύνει την Ανώτατη Εκπαίδευση όπως υποκριτικά ισχυρίζεται, αλλά αντίθετα προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων της Μπολόνια, που οδηγούν ουσιαστικά στη συρρίκνωσή της, στο δραστικό περιορισμό των αποφοίτων της. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι απόφοιτοι μιας πραγματικά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο άμεσο μέλλον - με τη διάσπαση των προπτυχιακών σπουδών σε αυτόνομους κύκλους - θ' αποτελούν το 15-30% των σημερινών αποφοίτων.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με την ψευδεπίγραφη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλοθι σ' αυτήν τη βαθιά αντιλαϊκή εξέλιξη και επιχειρεί να επισκιάσει την ουσία της πολιτικής της, που είναι η δρομολογούμενη υποβάθμιση και των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Κ. Λιάσκας, από την πλευρά του, παρουσίασε την αντίθεση του ΤΕΕ στην προωθούμενη ρύθμιση, αναφέροντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αγνοεί οποιαδήποτε επιστημονική πρακτική, αλλά και την κοινή λογική, με την οποία ένα μη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα αξιολογείται και στη συνέχεια εντάσσεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται διά νόμου, αυτομάτως και αδαπάνως, να μεταλλαχτούν τα ΤΕΙ σε ανώτατα, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση και κυρίως χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών και των υποδομών τους, προωθώντας έτσι συνολικότερα προς τα κάτω την Ανώτατη Παιδεία μας.

Ανέφερε ότι η αντίθεση του ΤΕΕ δε στρέφεται απέναντι στους σπουδαστές των ΤΕΙ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με την πρακτική της εξακολουθεί την πολιτική εξαπάτησης των σπουδαστών των ΤΕΙ με το να τους εξασφαλίσει δήθεν τίτλους, ουσιαστικά όμως χωρίς περιεχόμενο.

Επίσης, απέρριψε ως αποπροσανατολιστική τη φιλολογία που αναπτύσσεται για δήθεν στενά συντεχνιακή αντίδραση του ΤΕΕ που θέλει να εμποδίσει τη διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Δυνατότητες και προτάσεις συγκεκριμένες υπάρχουν, όπως και διάθεση από την πλευρά του ΤΕΕ. Μόνο που η κυβέρνηση τις αγνοεί και αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί και να τις κουβεντιάσει μαζί μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ