Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Αναπόφευκτη η σύγκρουση

Σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στους Αγ. Ανάργυρους μίλησε χτες ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους
Από τη χτεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους
«Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι κοινωνικό και πολιτικό. Είναι κοινωνικό και όχι ατομικό. Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φορτωθούν τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργαζόμενους και να τη μετατρέψουν σε ατομική τους ευθύνη». Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-παρουσίασης των θέσεων του κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, που διοργάνωσαν χτες οι Κομματικές Οργανώσεις Αγ. Αναργύρων.

Στη γεμάτη από εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους αίθουσα του πρώτου ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων, ο Δ. Γόντικας ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι όταν το ΚΚΕ μιλάει για Κοινωνική Ασφάλιση δεν εννοεί μόνο τις συντάξεις, αλλά και την Υγεία και την Πρόνοια. «Πρέπει να υπερασπιστούμε, σημείωσε, και αυτά και να μην τ' αφήσουμε να τα ροκανίσει η κυβέρνηση. Το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια. Αφορά σημαντικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, για τις οποίες οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στους αγώνες. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δε θα θιχτούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι για ν' αποκοιμίσει τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ολομέτωπη επίθεση που αφαιρεί κατακτήσεις και σκοπεύει στην αλλαγή του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αναφερόμενος στο τι σχεδιάζεται, τόνισε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια είναι δεδομένο πως θα προχωρήσουν στην ανατροπή της. «Διαμορφώνουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα επιστρέψει τους εργαζόμενους σε συνθήκες του 19ου αιώνα. Σχεδιάζεται να επιβληθεί τριφασικό σύστημα τύπου Χιλής. Μαζί με τις άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς αξιώσεις και δικαιώματα, που θ' αντιμετωπίζει μόνο του τα προβλήματα, χωρίς καμιά κρατική συμμετοχή».

«Γι' αυτό, σημείωσε ο ομιλητής, η σύγκρουση των εργαζομένων με το κεφάλαιο και με αυτές τις επιδιώξεις είναι αναπόφευκτη. Ούτε ο λαός ούτε το ΚΚΕ θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να εξηγήσουμε όμως στον κόσμο τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Συνασπισμός με τις πολιτικές που ακολουθούν, όπως και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συνηγορούν σ' αυτές».

Οσον αφορά στο τι προτείνει το ΚΚΕ, ο ομιλητής ήταν ξεκάθαρος: «Να μην περιοριστούν οι εργαζόμενοι στα ελάχιστα. Να διεκδικήσουν σ' όλους τους τομείς τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση και καθολική ενωμένη πάλη, όλων των εργαζομένων. Η ασφάλιση για τον κάθε εργαζόμενο ή άνεργο είναι βασική ανάγκη. Γι' αυτό απαιτείται, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να οργανωθεί ένα σύστημα ισότιμο. Να δημιουργηθούν τρεις ασφαλιστικοί οργανισμοί, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, που θα αυτοδιοικούνται και θα παρέχουν συντάξεις σε συνάρτηση με τις εισφορές. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας και να παλέψουμε για μείωση των εργατικών εισφορών μέχρι την κατάργησή τους, αλλά και να καταργηθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας και των συντάξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ