Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
ΕΑΑΚ: Οχι στην ειδίκευση - «ζήτω» η κυβέρνηση κι η ΕΕ

Απορίας άξιο, θεωρούν τα ΕΑΑΚ, σε προκήρυξή τους στο ΕΜΠ, την υποστήριξη της κύριας αιτίας της διά βίου εκπαίδευσης, που γι' αυτούς δεν είναι άλλη παρά η ειδίκευση στο πτυχίο - άκουσον, άκουσον! Γι' αυτό προτείνουν την «εξειδίκευση» - προσέξτε αλλαγή όχι την «ειδίκευση» - πλέον να τη δίνει η επιχείρηση στην οποία εργάζεται κάποιος.

Προσέξτε κόλπο: Στη μια παράγραφο μιλούν για ειδίκευση και στην επόμενη παράγραφο που αναλύουν, μιλούν για εξειδίκευση. Θέλουν μ' αυτό τον τρόπο να σπείρουν σύγχυση, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η επιστημονική ειδίκευση σε έναν τομέα από το σύνολο της επιστήμης και άλλο, πολύ πιο περιορισμένο, η εξειδίκευση στην εργασία.

***

Οπως μας πληροφορούν τα ΕΑΑΚ στην ίδια προκήρυξη, η ειδίκευση προωθείται με δυο τρόπους: πρώτον μέσα από το πτυχίο με τη δημιουργία νέων τμημάτων και δεύτερον έξω από το πτυχίο με τα μεταπτυχιακά ειδίκευσης. Γι' αυτό ζητούν την κατάργησή τους.

Με τον παραπάνω συλλογισμό, είναι σα να μας λένε ότι όλα τα νέα τμήματα, που στην πλειοψηφία τους φτιάχνονται με πρόγραμμα σπουδών φθηνής κατάρτισης, έχουν ολοκληρωμένο επιστημονικό αντικείμενο με την ειδίκευση μέσα στον προπτυχιακό κύκλο. Μακάρι όμως να ήταν έτσι... Επίσης, τα ΕΑΑΚ εμφανίζονται ενάντια στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης όχι γιατί δημιουργούν στην ουσία μια «τεταρτοβάθμια εκπαίδευση» για λίγους κι εκλεκτούς, αλλά γιατί δε θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου αυτή η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση!

Ομως, την ίδια λογική βάζει η ΕΕ με τη Διακήρυξη της Μπολόνια για σπάσιμο των σπουδών σε δυο κύκλους (προπτυχιακό - μεταπτυχιακό). Δηλαδή τα ΕΑΑΚ, όπως ακριβώς επιτάσσει η «Λευκή Βίβλος» για την παιδεία, δε θεωρούν απαραίτητη την ειδίκευση στο πτυχίο. Προτιμούν γενικές καταρτίσεις, παρά ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση. «Μπράβο» στους υπερασπιστές της ΕΕ!

***

Και όλα αυτά, γιατί; Γιατί η επιστήμη, λένε, έχει πολλές εφαρμογές και δεν μπορούμε να τις μάθουμε όλες, όση ειδίκευση κι αν υπάρχει. Αρα ας μάθουμε καμιά και ας πάμε να δουλέψουμε σαν πρόβατα προς σφαγή.

Δηλαδή, το ζήτημα της ειδίκευσης ως προϋπόθεση για έρευνα και επαφή του φοιτητή με την έρευνα, που δεν μπορεί να γίνει παρά με την εμβάθυνση σε έναν πιο ειδικό τομέα, τα ΕΑΑΚ το θεωρούν πολύ κακό!

Ακολουθούν, λοιπόν, τις εντολές της ΕΕ, που θέλει την έρευνα και την εμβάθυνση για λίγους κι εκλεκτούς και λένε στους φοιτητές να μη διεκδικούν ούτε καν τα βασικά για να γίνουν ολοκληρωμένοι επιστήμονες.

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε γιατί τα ΕΑΑΚ δεν αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ: Αφού ήδη οι θέσεις τους εκπληρώνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Προφανώς γι' αυτό δε θέλουν συζήτηση στους συλλόγους γι' αυτά τα ζητήματα και βλέπουν ως κύριο αντίπαλο το «καθηγητικό κατεστημένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ