Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση επιδότησης

Απεργία των εργαζομένων τη Δευτέρα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» (ΝΠΙΔ) που λειτουργεί πέντε παιδικούς σταθμούς σε Αθήνα και Πειραιά. Λόγος η διακοπή επιχορήγησης των σταθμών από τον ΕΟΠΥΥ (με δυσμενέστατα αποτελέσματα για παιδιά και γονείς) και η μεθοδευόμενη κατάργηση εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων.

Η χρηματοδότηση των σταθμών γινόταν βασικά από το ΙΚΑ, συν κάποιες άλλες πηγές, συν συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ γονέων (ως 135 ευρώ/μήνα). Με την ένταξη του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σταμάτησε, καθώς ο νέος Οργανισμός δεν προβλέπει τέτοιες παροχές. Ειδικά στους πέντε σταθμούς της «Παιδικής Στέγης» (τρεις στην Αθήνα, δύο στον Πειραιά, με φιλοξενούμενα 450 παιδιά και 57 υπαλλήλους αορίστου χρόνου), το ΙΚΑ φέρεται να μην έχει δώσει χρήματα από το Γενάρη. Πλέον οι γονείς καλούνται από τη διεύθυνση να πληρώνουν 330 ευρώ/μηνιαίως ως τροφεία, οι δε εργαζόμενοί της κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματά τους.

Σε συνέλευση όπου συμμετείχαν οι 40 από τους 57 εργαζομένους υιοθέτησαν ψήφισμα στο οποίο είχαν καταλήξει πρωτύτερα οι γονείς, που, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Θεωρούμε ότι η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, να χρηματοδοτείται ευκαιριακά από χορηγούς και να γίνεται μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, να είναι έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τα παιδιά των εργαζομένων δεν χρειάζονται ελεημοσύνη. Γι' αυτό και διεκδικούμε δημόσιους κρατικούς δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα και του εισοδήματός τους. Καμία επιβάρυνση των γονιών και των ασφαλιστικών ταμείων, κάλυψη όλων των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγωγή βασισμένη στις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού».

Παράλληλα, απαιτούν παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για την «άμεση κάλυψη όλων των κονδυλίων που απαιτούνται για τη διαρκή και μόνιμη λειτουργία του σταθμού, την εξασφάλιση για τους εργαζομένους μόνιμης, σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα εργαζόμενοι και γονείς στις 9 π.μ. προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ