Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημιτελείς ταινίες ψάχνουν «χορηγούς»..!

Τα τεράστια εμπόδια που βάζει το σύστημα στους νέους δημιουργούς είναι τόσα πολλά και ανυπέρβλητα που διεθνώς, πλέον, τα φεστιβάλ κινηματογράφου συμπεριέλαβαν στα προγράμματά τους ακόμη και διαγωνιστικά τμήματα... ημιτελών ταινιών, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η ολοκλήρωσή τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γνωστό φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας, το οποίο διαθέτει το τμήμα «Works in Progress», που περιλαμβάνει ταινίες των οποίων το γύρισμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και αναζητούν χρήματα για την ολοκλήρωσή τους. Μάλιστα, στη φετινή, 47η διοργάνωσή τους, που μόλις ξεκίνησε και στο συγκεκριμένο τμήμα, η Ελλάδα κέρδισε ένα βραβείο χάρη στη σκηνοθέτρια Ελίνα Ψύκου! Η υπό υλοποίηση ταινία της «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Π», κέρδισε το βραβείο «Πόπη», συνοδευόμενο από 10 χιλιάδες ευρώ, σε μορφή υπηρεσιών από τα γνωστά τσέχικα στούντιο «Μπαραντόβ».

Η Ε. Ψύκου διαγωνίστηκε με άλλες 17 ταινίες νέων σκηνοθετών (από χώρες όπως Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ρωσία, Τουρκία, κ.ά.), ανάμεσά τους και μια ακόμη ταινία από την Ελλάδα, η «Αγριόπαπια» του Γιάννη Σακαρίδη. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν οκτώ λεπτά για να δείξουν σκηνές από την ταινία που γυρίζουν. Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, που άρχισε την περασμένη Παρασκευή, συμμετέχει και η ελληνική ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου.

Βέβαια, αυτές οι προσπάθειες των φεστιβάλ σαφώς και δεν μπορούν, αντικειμενικά, να υποκαταστήσουν την ανάγκη για αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής, μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα για τα οπτικοακουστικά. Αντίθετα - και πέρα από τις προθέσεις των διοργανωτών των φεστιβάλ - τέτοιου είδους διαγωνιστικά τμήματα μπορεί να δημιουργήσουν την αυταπάτη στους νέους δημιουργούς ότι η «αγορά» και οι «χορηγοί» είναι... «φίλοι» τους, οι οποίοι όμως στοχεύουν και προωθούν, τελικά, την πλήρη εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου και τη μετατροπή των δημιουργών σε υπαλλήλους του κεφαλαίου του θεάματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ