Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Απαιτεί «πρόγραμμα 100 ημερών»

Μια ακόμη πολιτική, βαθιά υποστηρικτική προς τη νέα κυβέρνηση, παρέμβαση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προκύπτει στο πλαίσιο της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, με την οποία αναθεωρεί τις προβλέψεις του προς το χειρότερο. Προσαρμόζοντας τα ευρήματα και με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, εκτιμά την ύφεση για το 2012 στο 6,9% (από 5% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλη), την ανεργία στο 23,6% (από 20%) και τον πληθωρισμό στο 1,5%.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει 4 κατηγορίες στόχων: Ενα «πρόγραμμα 100 ημερών» με άμεσα μέτρα για «την ταχεία άμβλυνση των πολύ αρνητικών συνθηκών που έχουν μακροχρόνια παγιωθεί στον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας». Τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για αναθεώρηση του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Την κατάρτιση «νέας εθνικής στρατηγικής για το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας» και, τέλος, τη σύμπραξη «με άλλα πρόθυμα κράτη-μέλη στη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρωζώνης».

Φυσικά, δε θα έλειπε από μια παρέμβαση του ΙΟΒΕ το ζήτημα της εξόφλησης όλων των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ενώ -σε αρμονία με τα όσα έχουν εξαγγελθεί- θεωρεί ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κάθε διαθέσιμο πόρο, αλλά και μέθοδο (π.χ. έκδοση ομολόγων με κάλυψη ακινήτων) λίγα μεγάλα έργα υποδομών. Ζητά ακόμη επαναφορά της χρηματοδοτικής ροής από την τρόικα, με αντάλλαγμα την ...επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ένταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ