Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
Ενέργεια, περιβάλλον στα χέρια του κεφαλαίου

Μια πολιτική ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν που σχεδίασαν, ανακοίνωσαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του «μαύρου μετώπου», από το 2009 και έπειτα, περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος για τα θέματα του υπουργείου του στις προγραμματικές δηλώσεις. Με «ευαγγέλιο» τα μνημόνια και τις εξειδικευμένες οδηγίες της ΕΕ, με «σφραγίδα» την εξυπηρέτηση των βασικών συμφερόντων του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου και των κολοσσών που εμπλέκονται στη «μηχανή» της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, ανακεφαλαίωσε τις ελπίδες του ντόπιου κεφαλαίου για την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας.

Ωστόσο, σημαντική και όχι τυχαία «έλλειψη» της ομιλίας του αποτέλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις δεδομένες παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Περιορίστηκε να πει ότι η αγορά ενέργειας υφίσταται κι αυτή τις συνέπειες της κρίσης, ενώ στόχος είναι η παροχή προσιτών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Η πρόθεση αυτή καταρρίπτεται αυτόματα από όσα προβλέπονται και στο μνημόνιο και στους τελευταίους ενεργειακούς νόμους, μεταξύ των οποίων είναι και η «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων σε λίγους μήνες, σε συνδυασμό με νέες παρεμβάσεις στη δομή τους, για νέες χρεώσεις που υλοποιούνται ήδη σιωπηλά, μέσα από αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις χρεώσεις υπέρ των δικτύων, ΥΚΩ, τέλος ΑΠΕ, σύνδεση τιμολογίων με χοντρικές τιμές κ.λπ.

Την «έλλειψη» του υπουργού είχε αναπληρώσει εν μέρει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην αρχική του ομιλία, όπου έκανε λόγο για «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη», με μόνη ...ποιοτική διαφορά, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό», κάτι που αφορά «ασφαλώς» και «τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ». Παρότι αποφεύχθηκαν εκτενείς αναφορές, είναι δεδομένη η ένθερμη αποδοχή της εκχώρησης στους ιδιώτες λιγνίτη και νερών, καθώς και ότι το σχέδιο για τη δημιουργία και πώλησης μιας «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα συγκεντρώνει μια πλήρη γκάμα υποδομών, μονάδων, υπηρεσιών της ΔΕΗ, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως, επιχειρείται και μια μεγάλη παραπλάνηση, αφού ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο», κάτι που επαναλαμβάνεται τυπικά από όλους, αλλά δεν αναιρεί την πώληση σημαντικού τμήματος των νέων επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα. Παραπλανητική ήταν και η άλλη αναφορά, για τα λιγνιτωρυχεία, ότι «θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς», κάτι που σήμερα συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και με τη ΔΕΗ, αλλά και με άλλα ορυχεία του Δημοσίου!

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, στην ομιλία του, αποκάλυψε ουσιαστικά τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου του: «Να καλύψει το χαμένο χρόνο». Να υλοποιήσει όσα έχουν θεσμοθετηθεί και συμφωνηθεί. Γι' αυτό και μίλησε αόριστα για «ισορροπία» στον τομέα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Είπε ότι το φυσικό αέριο είναι προτεραιότητα, χωρίς να εξηγήσει για ποιο λόγο. Υπαινίχθηκε ότι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ βρίσκεται στο κυβερνητικό ενδιαφέρον. Από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι ο ορυκτός πλούτος θα πάρει τη σειρά της ενέργειας για να εκχωρηθεί στους ιδιώτες, σημείωσε ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα γίνει νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες, καθώς και ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επιλογή των προσφορών για τις έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάρτι» κερδών στις πλάτες του λαού (2019-05-03 00:00:00.0)
Μια «ανάσα» από τις νέες ανατιμήσεις (2013-04-21 00:00:00.0)
«Κόλπα» με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (2012-07-19 00:00:00.0)
Οδυνηρή προσαρμογή στην «απελευθέρωση» (2011-01-13 00:00:00.0)
Μετά τις εκλογές τα τιμολόγια - «φωτιά» (2010-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ