Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανήγγειλε πρόγραμμα νέων επώδυνων ανατροπών

Μείωση συντάξεων, συγχωνεύσεις Ταμείων, περικοπές προνοιακών επιδομάτων δρομολογεί η συγκυβέρνηση, ενώ αφήνει άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων

Νέες επώδυνες ανατροπές στο Ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων, συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων και χτύπημα των μισθών και συνολικά των εργασιακών σχέσεων δρομολογεί η συγκυβέρνηση, όπως σαφώς προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών στη βουλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ι. Βρούτσης, με πρόσχημα «την άρση των στρεβλώσεων και των ανισοτήτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» ανακοίνωσε «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», πράγμα που θα οδηγήσει σαφώς σε μειώσεις των αποδιδόμενων συντάξεων. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι τώρα το ανώτατο πλαφόν έχει τεθεί για τις κύριες συντάξεις στις οποίες συνυπολογίζονται μόνο τα οικογενειακά επιδόματα, τώρα, ανακοινώνεται ότι θα θεσμοθετηθεί νέο ανώτατο όριο στο οποίο θα αθροίζονται η κύρια και οι επικουρικές αλλά και πιθανώς και από άλλες συντάξεις (π.χ. χηρείας)!

Ετσι, «με το καλημέρα» των προγραμματικών γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση των συντάξεων και ταυτόχρονα σε νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, αφού σύμφωνα με τον υπουργό προβλέπεται και νέα συγχώνευση ασφαλιστικών φορέων, ώστε να υπάρξει «ένας φορέας ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής και ένας φορέας ασφάλισης Υγείας. Τελεία και παύλα». Και επειδή οι συγχωνεύσεις Ταμείων κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα έγιναν με κατάργηση δικαιωμάτων και παροχών, αναμένεται νέα επέλαση σε βάρος των ασφαλισμένων.

Προτεραιότητα ο «εξορθολογισμός» των δαπανών

Μάλιστα, ο πολύφερνος υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας φρόντισε και αυτός να ενοχοποιήσει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση - ή καλύτερα ό,τι έχει απομείνει απ' αυτήν - εκτοξεύοντας τη γνωστή λάσπη για «σπατάλη της τάξεως των αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στις κύριες συντάξεις... στο υψηλό ποσοστό αναπηρικών συντάξεων... ευγενή επικουρικά ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις χωρίς αντίστοιχες εισφορές...», προδιαγράφοντας και αυτός το τι θα ακολουθήσει.

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση συμπληρώνεται από περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, αφού όπως είπε ο υπουργός Εργασίας απαιτείται «εξορθολογισμός» και «ανακατανομή των κοινωνικών μεταβιβάσεων». Βέβαια, πίσω από το γνωστό τροπάρι του εξορθολογισμού κρύβεται το σχέδιο που υπάρχει και σαν δέσμευση στο μνημόνιο για μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, της σχετικής δαπάνης για την επόμενη τριετία.

Στο φόντο αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η κυβέρνηση ξέχασε τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» για τις επώδυνες ανατροπές που έχουν γίνει στις εργασιακές σχέσεις και ο υπουργός για το μόνο που βρήκε να πει είναι πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές εκτιμούμε ότι μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων...» Δηλαδή, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις στους κατώτερους μισθούς και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων παραμένουν ανέγγιχτες και μέσω του περιβόητου «διαλόγου» ετοιμάζονται και νέες.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση και αυτής της κυβέρνησης στα γνωστά προγράμματα «κατάρτισης» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Αλλωστε, ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν όχι στην εξασφάλιση δουλειάς για τους ανέργους, αλλά όπως είπε «στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ