Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Μαζικές αποστολές με χαρατσόχαρτα

Ασήκωτοι φόροι, κατά μέσο όρο από 1.550 ευρώ, στα 2 από τα 3 νοικοκυριά

Eurokinissi

Πάνω από 4 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά αναμένεται να παραλάβουν φέτος τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, που ήδη έχει αρχίσει να αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν πρόσθετα ασήκωτα ποσά φόρου για τα διαλυμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011, ταυτόχρονα με τα άλλα χαράτσια, της λεγόμενης «αλληλεγγύης» και του «επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Τις μέρες αυτές αποστέλλεται και η 4η παρτίδα με περίπου 550.000 πολυεκκαθαριστικά. Στο 70% φτάνουν τα χρεωστικά σημειώματα από τη συγκεκριμένη παρτίδα και στα 1.660 ευρώ διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, ο πρόσθετος φόρος ανά φορολογική δήλωση.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την εκκαθάριση στις πρώτες παρτίδες που αφορούν πάνω από 1,9 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

-- 2 στα 3 νοικοκυριά, το 67,5%, παραλαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, έναντι 2 στα 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Από περίπου 5,7 εκατ. δηλώσεις που θα υποβληθούν, χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να παραλάβουν περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά.

-- Καθένας από τους περίπου 1,3 εκατ. παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.550 ευρώ, που με βάση την υπάρχουσα ρύθμιση μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις. Για λόγους διαχείρισης, προκειμένου να καταφέρουν να μαζέψουν και την επόμενη σοδειά με τα χαράτσια - όπως αυτά πάνω στη λαϊκή κατοικία που μέχρι τώρα μάζευαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ - εξετάζουν την πληρωμή τους σε περισσότερες δόσεις.

-- Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από το 32% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν φτάνει στα 1,93 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης (5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις).

-- Από τα 1,93 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν για είσπραξη, τα 1,42 δισ. ευρώ (73,5%) είναι φόρος εισοδήματος, τα 438,7 εκατ. ευρώ (22,7%) το χαράτσι της αλληλεγγύης και τα 69,9 εκατ. ευρώ (3,7%) του επιτηδεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ