Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Σημαντική παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι όποιος ξενοδόχος τολμήσει μείωση μισθών θα βρει το σύνολο του κλάδου έξω από το ξενοδοχείο του

Κλιμάκωση του αγώνα για καμία μείωση μισθών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου
Κλιμάκωση του αγώνα για καμία μείωση μισθών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου
Νέες δυνάμεις στην πάλη για να μην περάσουν τα σχέδια των επιχειρηματιών του κλάδου και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για μείωση των μισθών τους, αλλά και συνολικότερα τα μέτρα - σφαγείο της κυβέρνησης, μετρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι κόντρα στα εμπόδια, τον εκφοβισμό, τις απειλές, την τρομοκρατία την εκφυλιστική τακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της 48ωρης απεργίας. Με την ίδια ορμή και αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλειάς, ώστε να οργανωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος στο σωματείο του, να δυναμώσει η δράση των συλλογικών διαδικασιών μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, να δυναμώσει η αλληλεγγύη να ενισχυθεί η αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι σε όσα μέτρα επιχειρούν την εξαθλίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στην Αθήνα

Χτες, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τα επιχειρησιακά σωματεία και το κλαδικό συνδικάτο «μέτρησαν» νέους εργαζόμενους στην απεργία και στη μάχη της περιφρούρησης έξω από κεντρικά ξενοδοχεία. Στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» στο Αεροδρόμιο οι απεργοί έδωσαν μια παλικαρίσια μάχη περιφρουρώντας την απεργία τους για 48 ολόκληρες ώρες μέρα - νύχτα. Το ξενοδοχείο ήταν «νεκρό» από εργαζόμενους, ενώ στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με «εξτρά» εργαζόμενους και μαθητές που έκαναν την πρακτική τους άσκηση. Ανάλογη η εικόνα και στο «Χίλτον» όπου και χτες όλοι οι εργαζόμενοι ήταν έξω από το ξενοδοχείο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε «Νοβοτέλ», «Κράουν Πλάζα», «Μετροπόλιταν», «Σεντ Τζορτζ Λυκαμπέτους», «Λίδρα Μάριοτ» και αλλού.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε μια μάχιμη και μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων μετά από κάλεσμα του κλαδικού συνδικάτου. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των επιχειρησιακών σωματείων μεταφέροντας την εικόνα από τη μάχη της 48ωρης απεργίας στο κάθε ξενοδοχείο.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό στην Αθήνα μετά από πρόταση του ΔΣ αποφάσισαν: ότι δεν αποδέχονται καμία μείωση μισθών, δεν αναγνωρίζουν καμία ΣΣΕ που θα μειώνει τους μισθούς καθώς και ότι όποιος ξενοδόχος τολμήσει να προχωρήσει σε μείωση μισθών θα βρει απέναντί του το κλαδικό συνδικάτο, όλα τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους. Την μέρα που θα ανακοινωθεί η υπογραφή της ΣΣΕ με μείωση μισθών θα γίνει παρέμβαση του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για να ανακοινωθεί στους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την επαίσχυντη συμφωνία. Με μυστική ψηφοφορία οι απεργοί εξουσιοδότησαν το ΔΣ του κλαδικού να αποφασίσει την κλιμάκωση και τις μορφές των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε ο Χρ. Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ τόσο για τη συνολική επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού από εργοδοσία - κυβέρνηση και ΕΕ, όσο και για το δρόμο της αντίστασης που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι. «Είναι μονόδρομος - υπογράμμισε μεταξύ άλλων - η ενότητα της εργατικής τάξης, η προσπάθεια να αφήνουμε απ' έξω αυτούς που θέλουν το "ρεαλιστικό" και το "εφικτό" όπως λένε. Ποιος καθορίζει το ρεαλιστικό, ποιος καθορίζει το εφικτό; Το καθορίζει το σύστημα αυτό που λέει: σήμερα έχουμε κρίση δεν είναι ρεαλιστικό να έχεις αυτό το μισθό πρέπει να πας πολύ κάτω. Ποιος δημιούργησε την κρίση και γιατί πρέπει να την πληρώσει ο εργαζόμενος; Σε περίοδο που δεν είχαμε κρίση τι λέγανε; πάρτε μισθό παραπάνω; Και τότε λοιπόν λέγανε βάλτε πλάτη να πάμε καλά για να μπορέσουμε να σταθούμε στον ανταγωνισμό. Εμείς πρέπει οριστικά να απαλλαγούμε από αυτές τις αντιλήψεις περί εφικτού περί ρεαλιστικού περί της αναγκαιότητας να αυξηθούν τα κέρδη». Εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και τους κάλεσε σε ενεργό δράση στα σωματεία «να μην καθόμαστε απλοί θεατές όλων αυτών των εξελίξεων που δημιουργούν αυτοί που υπονομεύουν τη ζωή μας. Να δημιουργούμε εμείς τις εξελίξεις για να πηγαίνει η ζωή μας καλύτερα».

Σε άλλες πόλεις

Με αυταπάρνηση και επιμονή κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία δόθηκε χθες για δεύτερη μέρα η απεργιακή μάχη σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων από τις ξενοδοχειακές μονάδες στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η εργοδοσία στο ΙΟΝΙΑΝ PRINCES για να χτυπήσει την απεργία έβαλε για δουλειά βούλγαρους μετανάστες και προχώρησε σε προφορικές απολύσεις των εργαζομένων που απέργησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας του κλάδου. Οι ταξικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί, μαζί με τους εργαζόμενους, έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο ξενοδοχείο «KAPSIS», που χρωστά δεδουλευμένα 3 μηνών ενώ έχει ήδη επιβάλει μειώσεις μισθών. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο ξενοδοχείο «Holiday inn», σε μεγάλα επισιτιστικά καταστήματα του κέντρου και με πορεία μέσω κεντρικών δρόμων, κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης που είχε καλέσει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ