Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Διάλυση και πλιάτσικο

Αφού έκλεισαν το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου, τώρα βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά του στοιχεία

Τεμαχισμός του ναυπηγείου και διάλυση του εμπορικού τμήματος μέσω της πώλησης των περιουσιακών του στοιχείων, είναι η νέα πράξη που έρχεται να προστεθεί στο διαρκές έγκλημα το οποίο συντελείται σε βάρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη βάρβαρη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει επάξια η νέα κυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφοντας τις διαλυτικές, για ολόκληρη τη ναυπηγική βιομηχανία, οδηγίες και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προχτές, 10 Ιούλη τρεις υπουργοί της νέας κυβέρνησης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής Διαγωνισμού με αντικείμενο τη διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο είναι κλειστό για 15 χρόνια με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσχημα τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο του 1996. Απόφαση που επικύρωσαν το Σεπτέμβρη του 2010 στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

Τώρα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης έρχεται να υλοποιηθεί και το δεύτερο σκέλος της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει το πρόστιμο - για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος, που σημαίνει πρακτικά διάλυση και πλιάτσικο. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται στο κείμενο, όλα αυτά είχαν δρομολογηθεί από τις 4 Μάη του 2012 οπότε και είχε υπογραφεί «σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων για την εκτέλεση του έργου «Επιλογή Επιτρόπου επίβλεψης της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ» (ΕΝΑΕ)»!

Η διάλυση και πώληση του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δε θίγει στο ελάχιστο τα αραβογερμανικά μονοπώλια - στα οποία παραδόθηκε το ναυπηγείο από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - αφού το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι το τμήμα που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλωστε, ήδη έχουν πάρει 2,5 δισ. ευρώ και έχουν παραδώσει μόνο το υποβρύχιο που γέρνει, ενώ αξιώνουν και άλλο πακτωλό χρημάτων, πατώντας πάνω στους εργαζόμενους, στους οποίους έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα.

Εκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα

Παράλληλα, παίχτηκε και χοντρή κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Στην προχτεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και αντιπροσωπείας συνδικαλιστών από όλα τα ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την υπουργική απόφαση, την οποία είχε ήδη υπογράψει. Ενώ την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας ζητούσε 10 μέρες προθεσμία για να εξετάσει το θέμα του Σκαραμαγκά!

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που, με προχτεσινή της ανακοίνωση και πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση, καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Να απομονώσουν την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», η οποία, προσπαθεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην απογοήτευση, τον αγώνα στον εκφυλισμό, για να περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης για τη διάλυση του ναυπηγείου, αλλά και της εργοδοσίας να αρπάξει ακόμα περισσότερα. Η λύση, αναφέρει η ΕΕΝΣ, είναι η ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία για να περάσουν τα ναυπηγεία στον κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ