Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξάγεται κι άλλη έκθεση - «μαμούθ»

Η αφίσα που κυκλοφορεί στο Βερολίνο
Η αφίσα που κυκλοφορεί στο Βερολίνο
Στην «τελική ευθεία» βρίσκονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» (31/12/2012 - 7/1/2013) στο βερολινέζικο μουσείο «Martin Gropius Bau», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των προέδρων της Ελλάδας και Γερμανίας και αποτελεί μια ακόμη εξαγωγή - «μαμούθ» αρχαίων αντικειμένων από ελληνικά μουσεία, τακτική που παίρνει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, τουλάχιστον, 1.000 αρχαία αντικείμενα. Πάνω από τα μισά προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Συμμετέχουν ακόμη η Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρώμης, το Λούβρο και οι αρχαιολογικές συλλογές της Δρέσδης και του Μονάχου.

Η απόφαση για την ελληνική συμμετοχή πάρθηκε τον Οκτώβρη του 2011, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί υπέρ του προσωρινού δανεισμού 576 αρχαίων έργων από ελληνικά μουσεία, ενώ, στην ίδια γνωμοδότηση σημειωνόταν ότι η έκθεση θα συνεχιστεί και στο... Κατάρ, την άνοιξη του 2013!!! Αξίζει να θυμίσουμε, ότι από τον Απρίλη του 2011 μέχρι και το Γενάρη του 2012 εξήχθησαν, με προορισμό δύο εκθέσεις... πάνω από 1.000 αρχαία αντικείμενά μας, χωρίς να συνυπολογιστούν και τα (πλέον) 1.000 για την έκθεση του Βερολίνου!

Η αυξητική τάση των ξένων «αιτημάτων» (μάλλον για έμμεσες απαιτήσεις πρόκειται) για δανεισμό αρχαιοτήτων μας και η προθυμία που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί, έχουν κατά καιρούς ανησυχήσει μέλη του ΚΑΣ, αλλά και επιστημονικούς κύκλους, αφού οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των αντικειμένων είναι υπαρκτοί και μεγάλοι. Πολύ περισσότερο που η σχετική κρατική επιχειρηματολογία, ουσιαστικά, επικεντρώνεται στην αύξηση του τουρισμού, γεγονός που καθιστά τις εξαγωγές αρχαιοτήτων είδος «διαφήμισης», που είναι όμως άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αμφιβόλων αποτελεσμάτων.

Πάντως, χτες συναντήθηκαν, με αφορμή την έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας - Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, με τον διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου (είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση), Ελ. Οικονόμου. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να δοθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ