Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Να μην περάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο!

Αύριο στις 6 το απόγευμα κινητοποίηση ενάντια στο σχετικό νομοσχέδιο, στον Πειραιά, ενώ χτες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΝΟ συμφώνησαν με τις κυβερνητικές θέσεις

Το συντονισμό της δράσης τους για να «φουντάρουν» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει τα ελληνικά πελάγη σε τσιφλίκι των εφοπλιστών ντόπιων και ξένων, «εγκαινιάζουν» αύριο Πέμπτη μια σειρά φορείς νησιωτών και εργαζομένων, με συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Το αυριανό συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, την οποία έχουν συγκροτήσει 13 κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις νησιών Αιγαίου και Ιονίου και δήμοι. Η Επιτροπή καλεί όλους τους νησιώτες εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν τα όσα εκτρωματικά προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, τόσο με τη μαζική τους συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, αλλά και μέσα από κάθε φορέα και με κάθε τρόπο. Σε συστράτευση καλεί και τους εκατοντάδες φορείς που κατήγγειλαν το έγκλημα σε βάρος των 81 ανθρώπων που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και την εφοπλιστική ασυδοσία.

Λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο και συγκεκριμένα αύριο στις 11 το πρωί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα της Ενωσης Μηχανικών, εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεωργικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να προγραμματιστούν τα παραπέρα συντονισμένα αγωνιστικά βήματα.

Συνένοχος στο «έγκλημα» η ΠΝΟ

Την ίδια στιγμή που επικρατεί αγωνιστικός αναβρασμός σε στεριά και θάλασσα και η ανησυχία των ναυτεργατών για την ύπαρξή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κορυφώνεται, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής της Επιτροπής, έρχεται να στοιχιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές και εφοπλιστικές επιλογές σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας! Χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής, οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αναλαμβάνοντας πλέον ιστορικές ευθύνες, συμφώνησαν με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τον Κοινοτικό κανονισμό 3577/92 που αίρει το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές απέρριψαν τις προτάσεις των εκπροσώπων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων μέτρων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Τη... γραμμή έδωσε εισηγητικά ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε και στον «κοινωνικό διάλογο» για την ακτοπλοΐα που είχε στήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής. Η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής έρχεται να παραβιάσει ευθέως ακόμα και αυτές τις «μισερές» αποφάσεις του συνεδρίου και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας οι οποίες τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του καμποτάζ.

Οι Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εξέδωσαν δελτίο Τύπου, με το οποίο καταγγέλλουν την πλειοψηφία στην ΠΝΟ, «γιατί για άλλη μια φορά γίνεται συνένοχος με την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές στην προσπάθεια για το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και τη διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας». Η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής, σημειώνεται από τα σωματεία, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχαν καταγγείλει από την ημέρα που ξεκίνησε ο «κοινωνικός διάλογος» για την ακτοπλοΐα ότι ήταν «διάλογος» - απάτη και ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες είναι «στημένες» και στρέφονται κατά των εργατικών συμφερόντων. Τα δύο σωματεία επισημαίνουν τις συνέπειες των όσων προετοιμάζει η κυβέρνηση για την ακτοπλοΐα και καλούν στην κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν τα όργανα (2001-12-01 00:00:00.0)
Οχι άλλα θύματα στο βωμό των εφοπλιστών (2000-10-27 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εφοπλιστική ασυδοσία (2000-10-26 00:00:00.0)
Το ναυάγιο έβγαλε στον αφρό την εφοπλιστική αθλιότητα (2000-10-15 00:00:00.0)
Κόντρα στην αγωνιστική διάθεση (2000-10-10 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες (1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ