Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Αγωνιστικό κάλεσμα για τη σύμβαση εργασίας

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη στα γραφεία του, σήμερα, στις 6 το απόγευμα

Σε αγωνιστική σύσκεψη, για να συζητηθεί η διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Λιθογράφων για το 2001, καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος). Το ΔΣ του σωματείου «πιστεύει ότι πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσουμε την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», καθώς «υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

Αναφέρεται, επίσης, ότι αυτή την περίοδο έχει αρχίσει η διαδικασία υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων και ότι το σωματείο έχει στείλει τις καταγγελίες των συμβάσεων με τα αιτήματά του, στις εργοδοτικές οργανώσεις. Ηδη, υπογράφτηκε σύμβαση με το «Σύνδεσμο Φωτοστοιχειοθετικών Επιχειρήσεων Ελλάδας» για αυξήσεις 4,5% το 2001. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους βιβλιοδέτες.

Σχετικά με τη σύμβαση των λιθογράφων, το σωματείο επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερις συναντήσεις με τον εργοδοτικό σύλλογο και ότι από την αρχή ακόμη παρατηρήθηκε η άρνηση των εργοδοτών στα θεσμικά αιτήματα, όπως το 35ωρο, οι 3 μέρες επιπλέον άδειας, το επίδομα 6ης τριετίας και η υπαλληλική αποζημίωση για όλους τους τεχνίτες.

Η τελευταία συνάντηση έγινε στις 7 Φλεβάρη, όπου η άρνηση των εργοδοτών για τα θεσμικά αιτήματα ήταν τελική. Μετά από αυτό, το σωματείο σημειώνει: «Μπαίνει τώρα το ερώτημα: Μπορούμε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να έχει μόνο το οικονομικό μέρος; Κατηγορηματικά απαντάμε όχι».

«Ο κλάδος μας - τονίζει η Ενωση - είναι αναπτυξιακός, υπάρχει δουλιά, συνέχεια έρχονται καινούρια μηχανήματα. Τα ποσοστά των κερδών για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Η μεταβολή των κερδών το 1998 - '99 για τις Εκδόσεις - Εκτυπώσεις - Γραφικές τέχνες ήταν 631,91% και για τις Εκδόσεις Εφημερίδων- Περιοδικών 40,57%! Βεβαίως, κατανοούμε τη θέση τους να μη θέλουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Γιατί έτσι θα μικρύνουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους. Εμείς οι εργαζόμενοι, όμως, τι πρέπει να κάνουμε; Ενα μέρος της υπεραξίας που παράγουμε, θα αγωνιστούμε να το πάρουμε πίσω; θα παλέψουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ