Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Ζητούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη Ζώνη

Επιστολή του δημάρχου της πόλης στους αρμόδιους υπουργούς

Την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος αναζωογόνησης και αναθέρμανσης των δραστηριοτήτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ζητά ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος με επιστολή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εμπορικής Ναυτιλίας και τον πρόεδρο του ΟΛΠ.

«Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ευρίσκεται σε κρίσιμο πλέον σημείο. Οι νέες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού απαιτούν στη στόχευση συγκεκριμένων τμημάτων της αγοράς (ακτοπλοΐα, σκάφη αναψυχής κλπ) και τον συνακόλουθο κατάλληλο αναπροσανατολισμό και ανασυγκρότηση των μονάδων της ναυπηγοεπισκευής», τονίζει ο δήμαρχος Περάματος και προσθέτει: «Για να έχει όμως προοπτικές επιτυχίας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων αναζωογόνησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, εκτός από τα έργα υποδομής, που είναι άκρως απαραίτητα, διότι είναι γνωστό ότι στη Ζώνη επί 40 χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση παραγωγικού χαρακτήρα, πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει σύντομα και συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε περαιτέρω ενέργειας».

Οι ρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι οι εξής:

1. Ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ, που θα περιλαμβάνει την απαλοιφή των υπέρμετρων πρόσθετων επιβαρύνσεων και την αποτελεσματική ρύθμιση του πρωτογενούς χρέους.

2. Νομοθετικές - Αναπτυξιακές Ρυθμίσεις οι οποίες θα θεσμοθετήσουν ειδικούς όρους εκσυγχρονισμού των μονάδων κατ' εξαίρεση των διατάξεων του ΠΔ 84/84 προσαρμοσμένους στις ανάγκες της Ναυπηγοεπισκευής και θα έχουν χωρική εφαρμογή αποκλειστικά στο τμήμα της Ζώνης, το οποίο σήμερα χωροταξικά χαρακτηρίζεται Περιοχή Επαγγελματικής Εγκατάστασης (κόκκινη περιοχή). Από τις ρυθμίσεις αυτές μπορούν και πρέπει να προκύπτουν νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες για τη Ζώνη, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

3. Χωροθέτηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ως Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ, νόμος 2545/97). Η περιοχή καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου και η χωροθέτησή της ως ΒΕΠΕ θα επιλύσει πάγια αιτήματα των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, όπως η θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικού φορέα διαχείρισης, η δυνατότητα κατάρτισης μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχεδίων και η χρηματοδότηση της κατασκευής έργων σύγχρονης βασικής υποδομής των δραστηριοτήτων στους χώρους των εργασιών.

«Η Δημοτική Αρχή Περάματος είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, αλλά και να διεκδικήσει με όλες της τις δυνάμεις την υλοποίηση των ανωτέρω, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από την κρίση, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας στο δήμο μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει στην επιστολή του ο Γιάννης Πατσιλινάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ