Κυριακή 15 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Στρατιωτικές ασκήσεις με Κατάρ και Ισραήλ

Ενδεικτικό της σύνθετης και επικίνδυνης ενσωμάτωσης Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι και το γεγονός ότι από την Πέμπτη 5 Ιούλη έως το Σάββατο 14 Ιούλη, ομάδα 146 σπουδαστών του Στρατιωτικού Κολεγίου του Κατάρ, πραγματοποίησε εκπαιδευτικές ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στη Θράκη. Επρόκειτο για ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων, μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο σε κατοικημένο τόπο, εισόδου σε κτίριο και εκκαθαρίσεις δωματίων.

Οι ασκήσεις αυτές προσομοιάζουν πολύ σε αυτές που δυνάμεις αραβικών χωρών εκτελούν ήδη στο έδαφος της Συρίας υπό αμερικανική καθοδήγηση. Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟικό παραμάγαζο «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», όπου επίσης συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και το Ομάν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ.

Ανάλογη συνεργασία έχει και η Τουρκία με τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, πρόσφατα είχε κάνει στην Ανατ. Μεσόγειο κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο των οποίων αραβικά μαχητικά παραβίασαν κατ' επανάληψη τον ελληνικό FIR στο ύψος του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ακόμα πως το Κατάρ είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης.

Δίπλα στα παραπάνω, στις 18 Ιούλη θα γίνει άσκηση πολεμικών πλοίων του Ισραήλ με πραγματικά πυρά, στο Πεδίο Βολής «Καράβια», στο Μυρτώο Πέλαγος, όπως προκύπτει από τη σχετική «ΝAVTEX» που έχουν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Στην άσκηση των βολών, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, δεν θα συμμετέχουν ελληνικά πλοία, αλλά τις βολές θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το ραντάρ της Πάρνηθας. Σε εφαρμογή της πάγιας τακτικής των Ισραηλινών, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο αριθμός και ο τύπος των σκαφών που θα κάνουν βολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ