Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς ιερό και όσιο

Ακόμα και μετά την κατάληξη του μικρού Παναγιώτη, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης βρήκαν τρόπο να δικαιολογήσουν την ανάλγητη συμπεριφορά τους

Η οργή και αγανάκτηση για τον ανάλγητο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο μικρός Παναγιώτης Βασιλέλλης, που δεν πρόλαβε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, με την ελπίδα να αντιμετωπιστεί η σπάνια μορφή λευχαιμίας απ' την οποία προσβλήθηκε, δεν εμπόδισαν και χτες τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να δείξουν ότι δεν έχουν ιερό ούτε όσιο.

Αντίθετα, προσπάθησαν - όπως και στελέχη της αντιπολίτευσης - να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες, που οδηγούν σε μια τέτοια δραματική ταλαιπωρία και να στρέψουν την οργή στην απρόσωπη «κακή γραφειοκρατία». Στο χορό μπήκαν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τα «πολλά παράθυρα» που αράδιασαν νόμους και «μοίρασαν» ευθύνες.

Ολοι τους, όμως, δεν απάντησαν - και, ταυτόχρονα, συγκάλυψαν - τούτη τη βασική πλευρά: Οτι το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την περίπτωση του μικρού Παναγιώτη. Οι γονείς του είδαν μια ελπίδα στην υπόσχεση του νοσοκομείου Μεμόριαλ με την εφαρμογή μιας πειραματικής μεθόδου. Και αντί το κράτος να αναλάβει αυτή την υποχρέωση με δικά του έξοδα, τη μετέθεσε στα ασφαλιστικά ταμεία ή στη φιλανθρωπία. Από εκεί και μετά, όσα ακολούθησαν ήταν μοιραία, με την έννοια ότι ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη - πριν τη μετάβαση στις ΗΠΑ - αποκάλυψε αυτήν την ανάλγητη πολιτική.

Ο Δ. Ρέππας

Το θέμα απασχόλησε και χτες το πρες ρουμ. «Αυτή την ώρα, περιορίζομαι να πω μόνον πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Βεβαίως, αυτή η τραγική εξέλιξη είναι ένα σήμα επαγρύπνησης, σήμα ευθύνης για το τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας σε αυτή την κοινωνία, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα μικρά, αθώα και άτυχα παιδιά, βλέποντάς τα κατάματα», είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

Οπως και την περασμένη Παρασκευή, ο Δ. Ρέππας επιχείρησε και χτες να παρουσιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως αφετηρία εφαρμογής της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, με την έκδοση υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νέος νόμος και επιτρέπει την εκταμίευση από φυσικά πρόσωπα χρήματα εράνων. «Γνωρίζετε πολύ καλά, είπε ο Δ. Ρέππας, ότι το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του νέου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξέδωσε απόφαση, βάσει της οποίας - και κατά παρέκκλιση των όσων ίσχυαν μέχρι τότε - θα μπορούσε να μεταβεί το μικρό παιδί στο εξωτερικό. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε δυνατό, γιατί η στιγμή ήταν τόσο κρίσιμη. Το παιδί, δυστυχώς είχε φθάσει, όπως φαίνεται, στο τελευταίο στάδιο. Και η μετάβαση στο εξωτερικό θα γινόταν για μια πειραματική θεραπεία. Αρα, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας, ο τομέας Πρόνοιας, από την ώρα που επιλήφθηκε, έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει από τη δική του πλευρά. Από την άλλη, η τράπεζα, από τη δική της πλευρά, διέθεσε κάποια χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της θεραπείας...».

Πασαρέλα Σηφουνάκη

Το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση τριών αράδων, που αναφέρει: «Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας, ανακοινώνεται ότι το χρηματικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί στην Εθνική Τράπεζα για τον μικρό Παναγιώτη Βασιλέλλη θα διατεθεί σε κοινωνικά ιδρύματα για το παιδί».

Με κάμερες και γραπτή δήλωση, έκανε γνωστή την επίσκεψή του στην οικογένεια Βασιλέλλη ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος και ενημέρωσε τους άτυχους γονείς ότι, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας, «θα καλυφθούν όλα τα έξοδα που υπήρξαν από τους γονείς για τη νοσηλεία του άτυχου Παναγιώτη και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για ανάλογους σκοπούς».

Ο λογαριασμός

Μιλώντας χτες στο «Σκάι 100,4» ο δικηγόρος Βαγγέλης Κικιλίνης υποστήριξε ότι ο λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα - μαζεύτηκαν 103 εκατ. δραχμές - δεν ανοίχτηκε ως ερανικός. Ο λογαριασμός, κατά τον δικηγόρο, ανοίχτηκε από ένα δημοσιογράφο τοπικού καναλιού, στο όνομα της μάνας και του πατέρα του Παναγιώτη. Αυτός ο λογαριασμός, όπως είπε ο δικηγόρος, που για δυο μήνες λειτουργούσε σαν κανονικός λογαριασμός καταθέσεων, όπου έμπαιναν λεφτά και η οικογένεια εισέπραττε λεφτά, χαρακτηρίστηκε «μονομερώς και αυθαίρετα» ως ερανικός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ