Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Χορηγία - άλοθι για να κρυφτούν τα εγκλήματα

Η ιδιότυπη ψηφοφορία που διοργανώνουν το τελευταίο διάστημα στο ίντερνετ τρεις οργανώσεις με τον τίτλο «Greenwash Gold 2012», μέσω της οποίας καλούν τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη να ψηφίσουν για το ποια εταιρία εκ των χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο στο λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα», αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα πλευρά. Το άλλοθι που προσφέρουν διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολυεθνικές που για χάρη του κέρδους δε διστάζουν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο ανθρώπων προκειμένου να δείξουν το ...καλό τους πρόσωπο.

Η πρωτοβουλία της καμπάνιας ανήκει σε τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα το London Mining Network, τη Bhopal Medical Appeal και του Βρετανικού Tar Sands Network οι οποίες καλούν τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη να επιλέξουν ποια από τις τρεις πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο τον ορυκτών και των καυσίμων ΒΡ, Rio Tinto και Dow «σπονσονάροντας» τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ της προκειμένου να... χρυσώσει το χάπι για τη σύνδεσή της με περιστατικά του παρελθόντος όχι μόνο με τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές αλλά ακόμα και με θανάτους ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, η BP που έχει στην κατοχή της την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο είναι υπεύθυνη για την τρομακτική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού πριν δυο χρόνια.

Η Dow -από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες στον κόσμο- είναι συνδεδεμένη με μεγάλα εγκλήματα όπως τον «πορτοκαλί παράγοντα», κωδική ονομασία για μια από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός στο Βιετνάμ. Παράλληλα, ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και τερατογενέσεις. Η ίδια εταιρεία βρίσκεται και πίσω από τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή που έχει πλήξει τον πλανήτη με την έκρηξη στη Μπομπάλ της Ινδίας το 1984.

Η Rio Tinto είναι, ίσως, η κορυφαία μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο και υθύνεται για την καταστροφή παρθένων εκτάσεων και την εκμετάλλευση αυτοχθόνων πληθυσμών στην Ινδονησία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ