Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΟΑΖ ΓΙΑΚΙΝ
Ο προστάτης

Φιλμ που με τρόπο επίπεδο αναπαράγει όλα τα στερεότυπα του είδους των ταινιών δράσης: ντεκόρ, φωτισμοί, δευτερεύοντες ρόλοι όπως, εγκληματίες, αρχηγοί συμμοριών, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτικοί, κυρίως όμως ήρωες της ιστορίας. Ανδρες δυστυχισμένοι που αναγκάζονται να απαντούν στη βία με γυμνή βία που τίποτα δεν είναι ικανό να εμποδίσει. Ο Βρετανός πρωταγωνιστής Τζέισαν Στάθαμ επανέρχεται, για μια ακόμα φορά, στον ίδιο ακραίο ρόλο του σκληρού εκδικητή και ευσπλαχνικού ιππότη μαζί που αποδείχθηκε ότι του πηγαίνει γάντι.

Συμπαθητικός κι ευάλωτος που ξαφνικά μετατρέπεται σε ψυχρό δολοφόνο ο Λουκ Ράιτ, πρώην μυστικός πράκτορας, πρώην αστυνομικός, πρώην μποξέρ σε παράνομους αγώνες, τον οποίο υποδύεται ο Στάθαμ, στο ζενίθ της φόρμας του. Γνώστης και πανούργος χρήστης όλων των φονικών όπλων, μυώδης, καλογυμνασμένος, λαστιχένιος, διορατικός, λιγομίλητος και φειδωλός σε εκφράσεις και εκμυστηρεύσεις, ρόλος κομμένος και ραμμένος για δευτεροκλασάτα φιλμ δράσης.

Ταινία που, βγαίνοντας από την αίθουσα, διαγράφεται αυτομάτως από τη μνήμη... σε αντίθεση με τη «μνήμη» της 11χρονης ηρωίδας - αυτού του σεναρίου/σκλάβου της δράσης - που υπερβαίνει ακόμα και κείνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μήλον της Εριδος η Μέι, γιατί έχει απομνημονεύσει τον κωδικό ενός υπερφορτωμένου θησαυροφυλακίου. Σκοτώνονται για να την αποκτήσουν η κινέζικη «τριάδα», η ρώσικη μαφία αλλά και οι ξεπουλημένοι διευθυντές της αστυνομίας και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Λουκ Ράιτ, πολτοποιημένος από τα αδιέξοδά του ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη ζωή του, στο μετρό της πόλης, όταν το βλέμμα του διασταυρώνεται με κείνο της μικρής κυνηγημένης που έντρομη προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες της. Ο Λουκ ορκίζεται να την προστατέψει με όποιο κόστος.

Γρήγοροι ρυθμοί και νεύρο, έξυπνη σε αρκετά σημεία, προτιμά τις βίαιες λύσεις από τις ψυχολογικές αναλύσεις, η ταινία που αλλάζει συνεχώς τον άξονα της αφήγησης, συνθέτοντας ένα κολάζ σκηνών βίας κατά βάση με ενδιαφέρον μοντάζ. Οχι απόλυτα κακιά. Από τους θαυμαστές του είδους σίγουρα θα εκτιμηθεί δεόντως.

Παίζουν: Τζέισον Στάθαμ, Ρόμπερτ Τζον Μπουρκ, Κάθριν Τσαν, Κρις Σάραντον, Ανσον Μάουντ, Τζέιμς Χονγκ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2012).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ