Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαλαλεί την προθυμία της να σαρώσει τα πάντα

Ιδιωτικοποιήσεις και αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ατζέντα των επόμενων ημερών

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα συγκυβέρνησης - ΕΕ είναι δεδομένο. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να βάλει φρένο

Icon

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα συγκυβέρνησης - ΕΕ είναι δεδομένο. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να βάλει φρένο
Ιδιωτικοποίηση - εξπρές συγκεκριμένων εταιρειών του Δημοσίου και «λουκέτο» σε δεκάδες φορείς και οργανισμούς αναμένεται να εξαγγείλει τις αμέσως επόμενες μέρες η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχει δεσμευτεί, έναντι των εταίρων και δανειστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει καταλήξει στις εταιρείες του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα με «φαστ τρακ» διαδικασίες, καθώς και στους φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, προκειμένου να δώσει το μήνυμα ότι «η περίοδος της στασιμότητας έχει τελειώσει» και πως θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις κινήσεις της, γιατί εκτιμά ότι στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και της «συρρίκνωσης του κράτους», στο όνομα της περιστολής των δαπανών, έχει την ανοχή του λαού, την οποία επιδιώκει να παρατείνει καλλιεργώντας συστηματικά το μύθο ότι τάχα «θα σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις».

Παράλληλα, προβάλλουν το σαθρό επιχείρημα ότι «όσο προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις, τόσο ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», προκειμένου να παζαρέψει την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν το λαό στα παζάρια υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η πρώτη απόφαση, που διέρρεε χτες το Μέγαρο Μαξίμου, αφορά τη συγχώνευση τριών δημόσιων οργανισμών, της ΔΕΘ, τη Helexpo και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), σε ένα φορέα, τον αποκαλούμενο «φορέας εξωστρέφειας», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξη όμως είναι να ανακοινωθούν περισσότερες συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου πριν από έλευση της τρόικας την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τη ΔΕΠΑ, τα Κρατικά Λαχεία, δύο θυγατρικές της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, τη ΣΕΚΑΠ και τη «Δωδώνη», καθώς επίσης και την πώληση του κτιρίου IBC στο Μαρούσι. Επιπλέον, η συγκυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την κατάργηση των νόμων του Γ. Αλογοσκούφη, που απαγόρευαν σε ιδιώτη να κατέχει περισσότερο από το 20% μετοχών σε εταιρείες του Δημοσίου.

Ενθερμος υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε χτες στην τηλεόραση του «Σκάι» ότι «αισιοδοξώ πως μέσα στο '12 θα υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις». Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για οργανισμούς του Δημοσίου, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφές εκδηλωμένο ενδιαφέρον».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «θα κλείσουν περιττοί οργανισμοί ή θα συγχωνευτούν και ο κόσμος σε αυτούς θα μεταταγεί όπου υπάρχουν ανάγκες». Σημειώνεται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση πρόκειται να έχουν νέα σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των «λουκέτων» σε φορείς του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ