Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Το Σεπτέμβρη η νέα «λυπητερή» για το λαό

Επιστρέφουν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα 11,6 + 3 δισ. ευρώ

Την επόμενη Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, με στόχο να εξειδικεύσουν και να καταλήξουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2014. Το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Η κατάθεσή του, όπως και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2013, είναι υποχρεώσεις της συγκυβέρνησης, που πηγάζουν από το μνημόνιο, πριν την εκταμίευση των δόσεων από το μηχανισμό της ΕΕ.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 εκτός από τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 θα περιλαμβάνονται ακόμα οι προβλέψεις για το ισοζύγιο του λεγόμενου «κοινωνικού προϋπολογισμού» (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και νοσοκομεία), οι προβλέψεις του ισοζυγίου για ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ και άλλους εποπτευόμενους από το Δημόσιο τομείς και οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων για το 2012.

Πρόκειται για υπολογισμούς που οδηγούν με κλειστά τα μάτια σε νέες περικοπές και μέτρα, με δεδομένη τη στρατηγική της ΕΕ να μεγαλώσει την ανταποδοτικότητα σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές και να βαθύνει τη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη - μέλη.

Στην ίδια λυπητερή για το λαό δεν αποκλείεται να περιληφθούν και πρόσθετες περικοπές, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες υστερήσεις στον προϋπολογισμό του 2012. Ενδεικτικά, στα έσοδα που προσδοκούσαν να αρπάξουν από τις λαϊκές οικογένειες, καταγράφεται ήδη υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στις δαπάνες αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις, καθώς οι μειώσεις, που τώρα εμφανίζουν, οφείλονται κυρίως στο πάγωμα των πληρωμών προς τα πανεπιστήμια και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και στις μη καταγεγραμμένες δαπάνες των νοσοκομείων.

Με την άφιξή της στην Ελλάδα, η τρόικα θα μείνει «για όσο χρειαστεί», όπως ανέφερε χτες η Κομισιόν, η οποία διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι θα βρεθούν «τεχνικές λύσεις» για το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου. Το συγκεκριμένο ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, έπρεπε να εξοφληθεί με τα λεφτά της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, που αναμενόταν να εκταμιευθεί μέσα στον Αύγουστο και ήταν ύψους 31 δισ. ευρώ. Από τα ίδια χρήματα θα ανακεφαλαιοποιούνταν και οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, η επόμενη δόση του δανείου αποφασίστηκε να εκταμιευθεί μετά την τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Στόχος της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα είναι «να εξετάσει τη συμμόρφωση σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα», σε μια προσπάθεια να εκβιάσει το λαό που αρνείται να «συμμορφωθεί» με τις περικοπές και τα άγρια μέτρα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ακόμα πως στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές θα βρεθούν η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δε συζητά το ενδεχόμενο για δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβρη, ούτε στις Βρυξέλλες γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες δείχνουν απροθυμία να εξετάσουν ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα, πριν υποβληθεί η έκθεση της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ